Elevii fac patru ore de cursuri în fiecare sâmbătă şi învaţă rapid programarea pe calculator. Ştiu să creeze programe şi jocuri, să lanseze aplicaţii, iar unii au luat premii la concursuri.
"Funcţionează ca şi un fel de GPS care caută în raza locaţiei tale puncte de turism", explică Borza Tamaş, cursant.
De gustul succesului vor să se bucure şi ceilalţi cursanţi, care îşi doresc să calce pe urmele lui Mark Zuckerberg. Profesorii voluntari îi încurajează şi îi ajută să înveţe cu plăcere.
"Sunt oameni veseli, program liber. Dacă vrem putem să ne ducem să ne luăm un covrig, putem să ne ducem să bem apă, un suc, dacă ne trebuie. Nu e ca la şcoală, numai aici stai, în bancă", spune Andreea Brad, cursantă.
"A fost o experiență de neuitat, pe care mi-aș dori să o repet. A fost ceva foarte special, a fost o atmosferă foarte prietenoasă acolo. Nu credeai că toți ne batem pentru același lucru, credeai că toţi suntem colegi", recunoaşte Andrei Cheană, cursant.
Lecţiile de IT oferite de organizaţia neguvernamentală la Oradea sunt gratuite. În mod normal, un curs de programare pe calculator costă în jur de 500 de lei, dar poate fi şi de trei ori mai scump, în funcţie de complexitate.
"Ceea ce se învaţă în cadrul organizaţiei respective nu se învaţă la şcoală, nici la un nivel liceal, nici la un nivel de facultate.
Ar putea susţine astăzi un interviu şi i-ar angaja azi", susţine Norbert Attila, mentor.
Organizaţia neguvernamentală care îi învaţă gratis pe copii tainele IT-ului este s-a lansat în Irlanda acum patru ani, la iniţiativa unui elev de liceu şi a unui antreprenor.
Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi