După ce în iarnă lacul cu nuferi din Băile 1 Mai a fost în pericol de a seca, rezervaţia pare acum să fi renăscut. Custozii lacului spun că au în desfăşurare mai multe proiecte pentru a monitoriza permanent nivelul apei, chiar dacă acesta pare să fi revenit la normal, din luna martie.
„Avem în gând să montăm nişte senzori electronici care să monitorizeze continuu nivelul apei şi a temperaturii şi coroborate cu aceste ridicări topografice; dorim o ridicare 3D a întregii zone", spune Radu Huza, custodele rezervaţiei.
Unul dintre proiectele custozilor este de a reproduce în laborator două specii protejate: roşioară lui Racoviţă şi melcul termal. Efortul este susţinut şi de specialişti din Galaţi şi din Golodo din Ungaria, dar şi de banii prinţului Mohamed Bin Zayed din Abu Dhabi. El a dat 13 mii de euro pentru salvarea unor specii protejate.
„Pentru rezervaţie poate asigura un stoc de indivizi în situaţia în care rezervaţia se va degrada şi mai mult şi populaţiile nu vor putea să se susţină în mod natural", spune Adrian Hagiu, entomologist în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor.
Turiştii sunt dezamăgiţi de scăderea nivelului apei şi de dispariţia treptată a rezervaţiei. Lacul cu nuferi din Băile 1 Mai este unic în Europa prin prezenţa în ecosistemul său a unei specii de nuferi foarte rară. Acesta a fost în pericol de dispariţie după ce izvorului care alimenta lacul a secat. După mai multe controale, şase puţuri ilegale de extragere a apei geotermale au fost închise, însă nivelul apei nu a crescut, decât în primăvară.