Situat în apropierea comunei Călinești-Oaș, la doar 12 kilometri de orașul Negrești Oaș și la nici 50 de kilometri de Satu Mare, lacul Călinești Oaș fascinează, indiferent de anotimp. Proiectat în urmă cu aproape 7 decenii, odată cu construcţia barajul de pe râul Tur, lacul are o adâncime maximă de 6 metri.
"Poziționat într-un decor natural, la poalele munților Oașului, lacul Călinești Oaș oferă un cadru minunat destinat relaxării și agrementului", a transmis Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.
Fie că aleg să pescuiască, să hoinărească prin pădurile de foioase din vecinătate sau, pur și simplu, să se relaxeze pe mal, turiștii vor fi încântați de liniștea care domnește aici. Pentru fotografi, lacul de la Călinești Oaș reprezintă, de fiecare dată, o inepuizabilă sursă de inspirație. Remus Țiplea a realizat, de-a lungul anilor, sute de instantanee aici.
"Lacul e special pentru mine și pentru fotografii din zona Oaș, pentru că noi aici am învățat să ne obișnuim cu atmosfera, cu lumina, cu încadrările, cu ploaia, cu ceața, cu soare, cu pescari, cu oamenii care vin și cască gura și se uită la noi ce facem."
Cu aparatul foto în mână, Remus Țiplea a petrecut sute de ore pe malul lacului Călinești Oaș în căutarea celor mai bune încadraturi și a luminii perfecte. Fotografiile sale spun tot atâtea poveşti. Cu ele a ales Autoritatea Națională pentru Turism să promoveze zona.
"E frumos când îngheață lacul, când vin copcarii pe lac, când te plimbi pe gheață, când îți mai degeră câte un deget la picioare, când te ninge, când e ceață dimineața", spune Remus Țiplea.
Pentru oamenii locului, întinderea de apă e cel mai important punct de reper.
"Ce înseamnă acest lac pentru oamenii care locuiesc în zonă? Foarte mult, foarte mult. Mai mâncăm câte un pește și venim și ne mai bălăcim când avem timp, mai stăm la soare."
"Foarte frumos, mai ales după ce va înflori pădurea, copacii, va fi și mai frumos! Vor veni turiști, ne vor vizita…"
Adrian și Norbert sunt din Sighetu Marmației, judeţul Maramureș și au străbătut peste 60 de km ca să pescuiască pe lacul Călinești Oaș.
- Cum e la pescuit?
- Bine, frumos, vreme frumoasă. Soare, mai 2-3 pești
- Ați prins pești?
- Am prin ceva plătică, un pic de caras…"
"Când spui Călinești Oaș te raportezi automat la lacul Călinești Oaș. Din păcate, nu este suficient de bine promovat. Avem niște deficiențe la acest capitol. Poate, pe viitor, cu o administrare un pic mai atentă, mai responsabilă, cu investiții am putea să schimbăm ceva în acest sens", este de părere Angela Surd, responsabil Urbanism la Primăria Călinești Oaș.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa