Cei 63 de elevi din opt judeţe care au ajuns în această săptămână la Oradea s-au aşezat timizi în băncile facultăţile de medicină şi au început o săptămână de cursuri şi seminarii. Cei mai mulţi au ales medicina cu gândul la o carieră strălucită, cu salarii de mii de euro. Asta speră şi Ana Maria Vrabie, venită din Ploieşti ca să vadă cum e viaţa de student la Medicină. Vrea să devină doctor şi să profeseze în străinătate.
"Sper ca pe viitor să merg în străinătate. Mi-ar plăcea să lucrez acolo ca medic după ce termin facultatea. Salariile sunt mai bune şi cred că viaţa e mult mai plăcută în străinătate", spune Ana Maria. La fel cred şi ceilalţi elevi, iar primele discuţii cu profesorii universitari le-au stârnit interesul pentru meseria de medic.
"Am început prin a le spune ce îi aşteaptă în viitoarea viaţă de student la medicină. Este o carieră de viitor, niciodată nu o să fie o situaţie în care să se spună că în ţara asta sunt prea mulţi medici", explică doctorul Gabriel Mihalache, profesor la Facultatea de Medicină din Oradea.
Elevii au mai putut opta pentru cursuri la facultăţile de drept şi inginerie. Săptămana de studiu face parte din prima ediţie a Universităţii de vară, organizată de Asociaţia Studenţilor în Istorie.
"Principalul scop al acestei universităţi de vară este, de fapt, obişnuirea elevilor de clasa a IX-a cu viaţa de student şi alegerea unei opţiuni cât mai aproape de profilul lor", susţine Marius Deaconu, organizatorul universităţii de vară.
Săptămâna studenţească a elevilor va fi completată prin cazarea acestora în căminele Universităţii din Oradea.