Elza Berek este educatoare la grădiniţa din Salonta. În timpul liber are o pasiune mai puţin obişnuită. Se ocupă cu pregătitul turtei dulci, al cărei meşteşug l-a deprins în Ungaria, la o tabără de arte tradiţionale.
"În trecut, oamenii au făcut turtă dulce pentru ei, dar cine a reuşit să ornamenteze, să facă aşa, mai frumos, a ieşit o afacere din asta. Şi aşa au început să facă şi să meargă în târguri. Tot aşa am început şi eu", spune doamna Elza.
Reţeta pentru prepararea turtei dulci nu e foarte complicată, însă e nevoie de timp pentru ca desertul să aibă un gust nemaiîntâlnit.
"Pentru turtă dulce, avem nevoie de aluat, pe care l-am făcut ieri, că trebuie să se odihnească o zi, cel puţin o zi, dar şi peste o săptămână se poate folosi."
Asta pentru că aluatul conţine foarte multă miere: 250 de grame la 700 de grame de făină, ceea ce îl face foarte lipicios. După ce aluatul a căpătat consistenţa potrivită, el se poate modela după bunul plac al creatorului.
"Fac un om de zăpadă, o să pun aici, un brad, şi la coacere, asta se lipeşte unul pe celălalt."
Inimioare cu oglindă pentru fete, husari pentru băieţi
Figurinele se pun în cuptorul preîncălzit la 170 de grade şi vor fi gata în maximum cinci minute. Primul strat de vopsea alimentară se pune pe ele imediat după ce se scot din cuptor. Pasta albă cu care Elza desenează pe turte este şi ea preparată după o reţetă tradiţională, din albuş de ou şi zahăr pudră. Una dintre formele cele mai bine cunoscute în tradiţia populară maghiară este inimioara cu oglindă.
"Băieţii, când mergeau la târg, totdeauna cumpărau pentru fete o inimioară cu oglindă. Oglinda e pentru fată: dacă se uită în oglindă, să vadă cât de frumoasă este."
Afacerea nu îi aduce bani mulţi, dar acest fapt nu o descurajează: spune că turta dulce se prepară cu pasiune şi nu pentru a te îmbogăţi.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Constantin Gheorghiţă