Adunaţi într-o sală a bibliotecii "Gheorghe Șincai", peste 50 de copii de la mai multe şcoli din Oradea au participat la o inedită oră de igienă orală. Au aflat cum apar cariile şi ce trebuie să facă pentru a le evita. S-au mirat când au descoperit că, potrivit unor statistici oficiale, 75% dintre copiii de până la 13 ani din România au carii. Elevii orădeni au la dispoziție cabinete stomatologice de ultimă generaţie în două școli.
"Programul este de la ora 8 la ora 20 zilnic. Avem și un număr de telefon direct, unde copiii pot să facă programări, iar mai mult decât atât pot să vină copii de la orice școală", spune Ioana Codrean, directoarea Colegiului Național "Mihai Eminescu" din Oradea.
Conform datelor oficiale, 80% dintre români au probleme stomatologice.
"Suntem țara cu cel mai mic consum de pastă de dinți pe cap de locuitor din Europa așa că probabil că avem o problemă", susține Cristina Tripon, medic stomatolog.
"Responsabilitatea este a Ministerului Sănătății care ar trebui să se implice. Îmi exprim speranța că de anul acesta să înceapă finanțarea din nou a programului de stomatologie din partea CNAS", este de părere Panczel Marton, președintele Asociației Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România.
Copiii prezenţi la ora de igienă orală au participat și la un concurs de desen. Elevii au fost premiați cu periuțe de dinți, materiale didactice și gumă de mestecat. Acţiunea a avut loc cu ocazia zilei mondiale a sănătăţii orale.
reporter: Ariadna Bălăian operatori: Darius Pop, Monica Pop