La subsolul şi la parterul clădirii din parcul Traian se lucrează de zor. Muncitorii şi-au adus picamerele şi instalează schele, printre care justiţiabilii înceracă să se strecoare spe sălile de judecată.
"Se lucrează mai mult pe interioare tot ce înseamnă demolări, pereţi existenţi, desfaceri de pardoseli şi lucrări interioare datorită temperaturilor exterioare. Parcările publice de pe zona Tribunalului vor fi ocupate" ne-a spus ing. Jeremy Dobrovoszki - şef de lucrări
Cei care vor să ajungă în sălile Judecătoriei, trebuie să urce zeci de scări până la etajul doi, unde s-a mutat de o lună instanţa orădeană. În schimb, avocaţii şi părţile implicate în dosarele de la Tribunal sunt obligaţi să parcurgă un adevărat labirint: urcă până la etajul doi, după care coboară la etajul unu prin singura cale de acces.
Chiar dacă justiţiabilii nu ajung până acolo, muncitorii spun că şi podul clădirii este într-o stare deplarabilă. Cucerit de porumbei şi de mizerie, şi acesta va fi refăcut din temelii.
Probleme sunt şi cu locurile de staţionare de lângă Palatului de Justiţie. Parcarea a fost închisă pentru a face loc utilajelor. Situaţia nu se va schimba până în vară, când instanţele se vor muta în altă parte.
''Tribunalul Bihor şi Judecătoria Oradea urmează să se mute în perioada vacanţei judecătoreşti, după aprobarea de către ministerul Justiţiei a raportului de mutare.'' a afirmat Claudia Rus - purtător de cuvânt al Curţii de Apel Oradea
Singura care s-a mutat încă de la început a fost Curtea de Apel. Lucrările vor dura trei ani, timp în care în imobilul vechi de peste 100 de ani se vor face reparaţii capitale, extinderi şi amenajări de noi săli. Valoarea totală a investiţiei depăşeşte 26 de milioane de euro.