Salvarea unui jucător de fotbal american complet echipat este o sarcină grea, la care cunoștințele de prim ajutor sunt cât se poate de necesare.
"În timpul antrenamentului, noi avem un joc de contact, maxim contact, și nu sunt medici la dispoziția noastră. Doar la meciuri. Așa că vrem să învățăm atât teoretic, cât și practic, care sunt pașii de urmat în acordarea primului ajutor colegilor noștri", explică Antonio Ari, antrenorul echipei Oradea Stars.
"Ei au acest echipament pe ei, au cască, au acest echipament mai solid pe ei, și, fiind sport de contact, pot avea leziuni de coloană cervicală, leziuni de umăr, de torace, și îi inițiem cum să aplice primul ajutor în acest caz", spune Liciniu Venter, medic la Ambulanţa Bihor.
Medicii și asistenții le-au explicat sportivilor cum se fac compresiile toracice, cum se fixează pacientul în poziție laterală de siguranță, dar și manevrele salvatoare în caz de traumatism.
Alături de sportivii echipei, la curs au participat și suporterii și prietenii acestora.
Echipa orădeană a fost înfiinţată în 2009 și este una dintre cele 13 de formații din România care practică fotbalul american. Serviciul Județean de Ambulanță Bihor organizează lunar cursuri gratuite de prim ajutor la care oricine poate participa.