Peste 600 de jucării vechi de peste 100 de ani, seturi lego și documentare despre istoria jucăriilor - toate pot fi admirate și vizionate în cadrul a două expoziții deschise la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Copiii, dar și părinții ori bunicii sunt invitați în lumea fascinantă a jocurilor și a jucăriilor.
Roxana Caciora i-a adus pe cei doi băieți ai săi să vadă expoziția de jucării de la Muzeul Țării Crișurilor.
„Am venit cu copiii pentru că e ultima zi de vacanță. Am dorit nepărat să îi aduc pentru că ei trăiesc în era playstation, totul e foarte digital, mai puțin palpabil."
Copiii nu au regretat nicio clipă că au lăsat calculatorul de acasă pentru jucăriile din cadrul expoziției.
"- Îți place să te joci cu lego?
- Da, foarte mult!
- Mai mult decât pe playstation?
- Da!”
„Faptul că pot să stea să se joace, să realizeze ei ce vor e un plus pentru expoziție, în sensul că se pot familiariza atât cu ce înseamnă spațiul muzeului, cât și cu jocul în sine", a explicat Cristian Culiciu, muzeograf.
În cadrul expoziției „Vârsta de aur a seturilor Lego", atât copiii, cât și adulții pot admira seturi tematice realizate începând cu anii 1970. Avioane, tancuri și rachete sunt câteva dintre piesele vedetă ale expoziției.
„- E frumos pentru că poți să construiești ce vrei.
- Ce ți-ar plăcea să contruiești?
- Mie îmi place să construiesc case navete, tot felul", spune un copil.
Expoziția cuprinde și sute de jucării vechi de 100 de ani.
„Este o expoziție adusă de la București, aparține asociației Muzeul Jucăriilor, cuprinde peste 600 de piese dintr-o colecție de peste 12.000. Sunt jucării și jocuri din ultimii 100 de ani realizate atât la noi în țară, unele în Oradea cât și în alte țări, în Uniunea Sovietică, China”, a detaliat Cristian Culiciu, muzeograf.
Expozițiile cu jucării pot fi vizitate până la finalul lunii februarie. Prețul biletului este de 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru copii.
Reporter: Andrada Rește
Operator: Florin Lucuța