Unul dintre cele mai frumoase palate din centrul municipiului Oradea are mai bine de 100 de ani. Clădirea aparţine Episcopiei Greco-Catolice, iar acum trece printr-un amplu proces de restaurare. Exteriorul este deja gata, iar imobilul și-a recăpătat strălucirea de odinioară, oferind una dintre cele mai spectaculoase imagini din Piaţa Unirii. Valoroasele fresce descoperite în timpul lucrărilor vor fi refăcute şi vor putea fi, în curând, admirate de vizitatori.
Ridicat între 1903 şi 1905, Palatul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a fost construit după proiectul unui cunoscut arhitect al acelor vremuri, Kálmán Rimanóczy Junior. Parterul clădirii găzduia biblioteca şi birourile administrative, etajul - saloanele episcopale.
"Palatul este construit în stil eclectic, sună foarte intimidant eclectic, de fapt ce înseamnă, înseamnă că stilul dominant este neogotic, dar este o împletire rafinată, firească, de mare artă între mai multe stiluri romanic, rococo, baroc, art-nouveau", a explicat Rodica Indig, coordonatoarea albumului "Palatul episcopal greco-catolic".
Palatul a avut o istorie zbuciumată. În 1948, când biserica greco-catolică a fost desfiinţată, în clădire a fost transferată școala populară, iar ulterior aici a fost amenajată Biblioteca Județeană. Abia după Revoluție clădirea a revenit a proprietarilor de drept.
"Este un palat, care, spunem noi, are o arhitectură sub semnul crucii, o arhitectură spirituală. Este dată numai de elementele care apar, mitre episcopale, blazoane, cruci, simbolul euharistic al viţei de vie", a detaliat Rodica Indig.
Încadrată de două turnuri laterale şi dominată de un altul care face legătura dintre cele două aripi, clădirea este o rafinată combinaţie cu elemente decorative romanice şi bizantine. În interior, încă de la intrare, ies în evidenţă ornamentele ce împodobesc pereţii, dar şi un vitraliu spectaculos.
"Este un vitraliu art-nouveau, dar cu elemente renascentiste, trecem prin portalul în care observăm blazonul episcopului Demetrie Radu, cel care a construit acest palat şi vedem în cadrul acestui blazon, prin cruce spre lumină."
Episcopii care s-au perindat şi-au lăsat amprenta asupra locului, dar mai ales asupra comunităţii din care au făcut parte. De palatul episcopal sunt legate şi numele reginei Maria şi a regelui Ferdinand.
"Au locuit aici, în acest palat episcopal, au primit audienţele. Aici, în piaţă au fost aclamaţi de locuitorii Oradei", susţine coordonatoarea albumului "Palatul episcopal greco-catolic".
"Palatul episcopal greco-catolic se află chiar în inima oraşului, iar arhitectura impunătoare a clădirii atrage cu uşurinţă privirile trecătorilor", a relatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
Episcopia Greco- Catolică de Oradea va marca anul acesta 240 de ani de la înfiinţarea ei. Albumul ce va fi editat cu această ocazie are în plin plan palatul episcopal.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi