Noua lege a terenurilor agricole impune un plus de birocraţie persoanelor care deţin proprietăţi în apropierea graniţei de stat.
"În cazul terenurilor situate la 30 de kilometri de la frontiera de stat sau de la ţărmul Mării Negre spre interior, va fi necesar un aviz al unităţilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, autorităţile care se ocupă de siguranţa naţională", precizează Irinel Dimitriu, notar public.
Acestea sunt SRI, SIE, SPP şi departamente specializate din cadrul Ministerului de Interne. Astfel, legea care, iniţial, trebuia să restricţioneze cumpărarea terenurilor de către străini, va îngreuna tranzacţiile şi pentru locuitori si proprietarii de terenuri situate în apropierea graniţelor.
Comuna Cetariu, aflată la 17 kilometri de graniţă, are pe teritoriul său administrativ peste 6700 de hectare de teren extravilan. Edilul comunei spune că noua lege îi va dezavantaja pe toţi.
"Majoritatea populaţiei trăieşte din agricultură, în comuna Cetariu. Nici aşa nu este mare aglomeraţie ca investitorii să bată zilnic în uşa noastră, şi dacă punem ceva în plus, birocratic, ce încă nu ştim ce înseamnă, asta n-o să fie un magnet să vină investitorii, chiar contrar", explică Barna Vitályos, primarul comunei Cetariu.
Deşi normele metodologice a noii legi nu au fost încă publicate, cel mai probabil ofertele de vânzare a terenurilor se vor adresa fiecărei primării în parte. "Din acel moment, atribuţiile sunt preluate de către primăria localităţii respective. Aceştia vor face demersurile necesare către autorităţile speciale", spune Irinel Dimitriu, notar public.
Legea a fost promulgată de către Preşedintele României, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial. Prevederile referitoare la zona limitrofă graniţei afectează aproape 180 de localităţi din Bihor.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Darius Pop