Inteva Products este una dintre companiile americane care a văzut potențialul economic al Oradei. Compania care produce subcomponente pentru nume mari ale industriei auto, cum ar fi Mercedes sau Volkswagen, a cumpărat clădirea unui hipermarket abandonat de la marginea oraşului. Este al doilea spaţiu de producţie din judeţul Bihor, după cel deschis în 2011 în Salonta.
"Motivul pentru care Inteva este în Oradea astăzi sunt rezultatele bune avute în fabrica din Salonta, stabilitatea angajaților, avantajele poziției geografice. Unu - se referă la costurile de producție și doi - la distanța față de punctele în care livrăm produsele", spune Laurențiu Porțan, plant manager Inteva România.
Fabrica are în prezent 57 de angajați dar până la mijlocul anului viitor americanii și-au propus să ajungă la 170.
"Beneficiază de pragmatismul cu care firma americană vine în România. Se pune foarte mare accent pe rezultat, motiv pentru care se recompensează performanța atât cea individuală, cât și cea de echipă. Un alt plus pentru angajați îl reprezintă accentul pus pe siguranța angajaților", explică Nicoleta Sotoc, HR leader Inteva România.
Delia Ungur, managerul Parcului Industrial Oradea, susţine că firmele americane "au o etică a afacerilor care merge de la coduri de conduită față de angajați, vorbim de comportamentul corect față de angajați, asigurarea unor condiții de muncă sigure până la reglementări anticorupție atât în rândul angajaților cât și cu colaboratorii."
Nu este singura prezenţă americană în economia oraşului. În Parcul Industrial Oradea au investit Plexus şi Emerson, doi dintre giganţii la nivel mondial în domeniul producţiei de componente electronice şi al automatizărilor industriale.
"În Parcul Industrial avem două investitții americane majore cu o valoare care depășește 100 de milioane de euro. Aceste două companii vor genera în următorii 3 ani peste 3000 de locuri de muncă noi", susţine directorul Parcului Industrial Oradea.
Pe lângă creșterea numărului locurilor de muncă și a nivelului de trai, companiile americane au și un alt rol, consideră analiștii financiari: "Deosebirea majoră dintre investițiile americane și celelalte investiții străine este că sporesc garanțiile de securitate pe care le are România deoarece investițiile americane în mod special fac parte din strategia de securitate a României."
Oradea este gazdă nu numai pentru multinaționale. Din 2010 funcționează aici Centrul de Excelenţă NATO HUMINT, specializat în culegerea de informații. 18 milioane de lei a investit atunci Ministerul Apărării Naţionale iar banii au fost alocați în special pentru echipamente de comunicare şi protecţie.
"Americanii au pus Oradea pe harta NATO prin acest centru de excelență. Sute de specialiști de elită în contraspionaj sunt pregătiți aici anual, după care sunt trimiși în teatrele de operațiuni din toată lumea", spune Diana Grad, reporter Digi24 Oradea.
Prezenţa americană în Oradea se resimte şi în domeniului medical. Anual în spitalele din oraş au loc schimburi de experienţă cu medici de peste Ocean, care îi învaţă pe colegii români ultimele tehnici în intervenţiile chirurgicale.
Reporter: Diana Grad
Operator: Tiberiu Catrișcău, Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş