O expoziție inedită și-a deschis porțile la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, la sfârșitul săptămânii trecute. 45 de mașini reconstituite fidel după cele inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci, pot fi admirate până în 10 iunie.
Fierăstrăul hidraulic, podul mobil, tancul, deltaplanul, şurubul lui Arhimede ori planorul sunt doar câteva dintre piesele expuse. Toate și-au demonstrat perfecta funcționalitate.
Cele 45 de obiecte sunt realizate din lemn și respectă, în detaliu, schiţele din caietele marelui artist. Modelele sunt însoţite de câte o copie a schiţei originale şi de detalii referitoare la aplicaţiile gândite de geniul creator pentru fiecare invenție în parte.
"S-au respectat precizările lui Leonardo da Vinci din codexurile care s-au mai salvat", explică Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.
Expoziția dedicată lui Leonardo da Vinci este împărțită pe patru categorii: maşini pentru zbor, maşini hidraulice, maşini civile și maşini de război.
"Pot pătrunde în cele două săli pe care le-am dedicat expoziției și unde vor descoperi piesele în sine, dar și o serie de proiecții 3D în care vedem modul în care funcționează", susţine directorul Muzeului Țării Crișurilor.
Leonardo da Vinci nu a fost un simplu pictor, ci și sculptor, arhitect, inginer, inventator sau anatomist. A fost considerat cel mai de seamă reprezentant al perioadei renascentiste italiene.
"El a fost însă mult mai mult decât un minunat pictor și sculptor. A fost un om care a învățat, a studiat corpul uman pentru că numai așa a reușit să facă Gioconda, Cina cea de Taină", a declarat Maurizio Passerotti, consulul onorific al Italiei în România.
Expoziţia va putea fi vizitată pînă în 10 iunie, marțea, joia și sâmbăta, între orele 10 și 15, iar în restul zilelor, între 10 și 18. Lunea, muzeul este închis. Elevii, studenții și pensionarii vor plăti 6 lei intrarea, iar adulții 12 lei.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța