E invazie de şerpi în judeţul Satu Mare, unde localnicii se plâng că reptilele s-au înmulţit peste măsură din cauza vremii ploioase. Este vorba de şarpele de apă, spun specialiştii, o specie inofensivă, care trăieşte în zonele unde sunt mlaştini şi bălţi. Ecologiştii spun că aceste reptile sunt chiar folositoare, pentru că se hrănesc cu rozătoare şi insecte.
Tot mai multe persoane care își au casele la marginea municipiului Satu Mare spun că după ploile din ultima vreme s-au trezit cu gospodăriile pline de şerpi.
"După ploaie, imediat umblă. Şi pe străduţă, lateral, acolo am văzut de un metru şi douăzeci era, aşa lung."
"Nu numai şerpi, şi vulpi, aproape că sunt şi pui de crocodil. E plin, cu toate felurile de animale."
Se întâmplă în fiecare an, spun localnicii. Șerpii apar în grădini, prin vegetația bogată, dar ajung chiar în viile oamenilor.
"- Foarte frică! Da, de şerpi mi-e o frică!
- Ce aţi face cu ei?
- Nimic, aş fugi!"
Specialiștii atrag însă atenția că este vorba despre șarpele de apă, care nu este periculos pentru om. În schimb, este foarte util.
"Şerpii de apă trăiesc în zonele umede, mlăştinoase şi, deşi ajung foarte uşor la casele oamenilor, egologiştii spun că aceştia nu ar trebui omorâţi, pentru că sunt inofensivi", a transmis Bianca Firezar, reporter Digi24 Oradea.
"Sunt specii foarte utlile omului, deoarece se hrănesc cu rozătoare. De obicei apar în zona caselor unde sunt şoareci. Deci, dacă sunt şoareci, atunci apar, pentru că e un mediu unde consumă mai uşor, găseşte mai uşor prada", explică Janos Mark Nagy, preşedintele Societăţii Carpatine Ardelene.
Până acum nu a fost înregistrată nicio plângere oficială în legătură cu creșterea numărului de reptile. Totuși, localnicii spun că atunci când găsesc şerpi în curte alertează organizațiile de mediu.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş