În 1982, la inaugurare, grădinița numărul 56 din Oradea era găzduită de un spaţiu comercial, aflat la parterul unui bloc. 30 de ani mai târziu, se muta într-o clădire nouă, prima construită după 1989 cu destinaţie de grădiniţă.
Acum, 350 de copii se joacă şi învaţă în condiţii moderne. Grădiniţa are mobilier nou, aer condiționat şi cantină proprie, iar din acest an își va produce singură curent electric. Cu bani de la bugetul local pe acoperiş au fost montate zeci de panouri fotovoltaice, care vor alimenta cu energie clădirea şi vor aduce economii de peste trei mii de euro pe an.
"S-a constatat că acestea vor produce mai mult curent electric decât avem noi nevoie. Vor exista niște certificate verzi, iar Primăria Municipiului Oradea va face demersurile pentru a vinde și la alții", spune Daniela Lukacs, directoarea Grădiniței nr. 56 din Oradea.
În era modernă a intrat şi şcoala "Dacia" din Oradea. De mai bine de şase ani, orele se ţin cu ajutorul... tehnologiei. Încă din primele zile de școală elevii au fost obișnuiți cu lecţii predate pe monitoare de hi-tech. Totul devine mai simplu şi mai interesant, atât pentru copii, cât şi pentru dascăli.
"Pot să îmbin metodele tradiționale cu cele moderne, iar copiii sunt încântați. Folosesc des în timpul orelor și mă ajută foarte mult, iar copiilor le sporește interesul", a observat Simona Fabian, învățătoare.
"Fiecare sală are o priză de internet, are pe suport videoproiector și fiecare sală are un laptop în dotare", a detaliat Florian Hava, directorul şcolii "Dacia" din Oradea.
Orele de informatică se desfășoară într-un laborator cu 30 de calculatoare de ultimă generaţie. Elevii au la dispoziţie şi o sală de sport nouă și complet utilată. În curând, în sălile de clasă vor fi instalate table inteligente. Investițiile sunt realizate atât din fonduri primite de la primărie, cât mai ales din banii părinţilor.
Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța