Trei insule plutitoare şi-au făcut apariţia de câteva zile pe Crișul Repede, în Oradea. Este vorba despre bărcuțe pline cu flori, amenajate de o tânără ca să poată studia păsările care vieţuiesc de-a lungul râului. Pentru că neobişnuitele insule au înviorat atmosfera din dreptul podului Sovata, specialiştii vor să aplice ideea şi în alte localităţi prin care trec râurile din bazinul Crişurilor.
La puțin timp după ce au fost lansate la apă, bărcuțele plutitoare au stârnit curiozitatea trecătorilor.
"E o splendoare, parcă eşti undeva, pe o insulă", spune un orădean. "Sunt frumoase, ceva neobişnuit", completează altul.
Bărcile plutitoare s-au născut în timp ce o studentă din Oradea lucra la diploma de masterat. Pentru că voia să studieze păsările migratoare de pe Crişul Repede, tânăra a construit mici insule plutitoare din flacoane de plastic şi lemn. Le-a umplut cu pământ şi le-a transformat în loc de refugiu pentru cinteze, mierle și pescăruși.
"Am ales plante care rezista la seceta, sa fie cat mai colorate, sa atraga pasarile de fapt si sa fie frumoasa", spune Palma Derzsi, inițiatoarea proiectului. Construcția bărcilor a însemnat o investiţie de peste 4 mii de lei, suportată de părinţii tinerei.
"Aceste insule plutitoare o sa atraga acele specii de pasari care sunt familiare in aceasta zona a orasului nostru", este de părere ing. Claudiu Oros - director tehnic Resurse de Apă și Planuri de Management Bihor.