55 de căsuţe cu suveniruri, zone cu mâncare tradiţională, patinoar şi concerte cu Ştefan Hruşcă şi Inna. Aşa arată Târgul de Crăciun din acest an, desfășurat în centrul Oradei. 650 de mii de lei au alocat organizatorii care vor să recupereze din investiţie prin închirierea standurilor amplasate în Piaţa Unirii. Pe lângă evenimentul din centrul orașului, atmosfera de sărbătoare va fi dată și de cei 14 kilometri de ghirlande şi becuri amplasate în mai multe zone.
Ajuns la a patra ediție, Târgul de Crăciun din Oradea își va deschide porțile pe 6 decembrie și se va încheia în ultima zi a anului. Pe scena din Piața Unirii vor urca mai multe trupe și ansambluri, dar și nume sonore, precum Inna sau Ștefan Hrușcă. Trecerea dintre ani va fi marcată, pe lângă tradiționalul foc de artificii, și de concertul unei formații din Italia.
Pentru plata artiștilor a fost alocat aproape jumătate din bugetul evenimentului, mai mare cu 100.000 de lei față de anul trecut.
„Recuperarea investiţiei nu este de 100% pentru că atât timp cât nu cerem bani pentru intrarea la spectacole, partea de costuri cu artiştii nu se recuperează”, a explicat Mihai Jurca, directorul APTOR.
În schimb, organizatorii vor taxa comercianții care vor ocupa cele 55 de căsuţe cu suveniruri şi zonele cu mâncare tradiţională.
„Costul unei căsuţe este de 75 de lei pe zi, iar la partea de food îi comisionăm din venituri”, susține directorul APTOR.
Din zona centrală a orașului nu va lipsi patinoarul, iar colindele vor fi aduse în Oradea de Ansamblul Bihorul: „Vor colinda uliţa satului, aşa cum se întâmpla pe vremuri în spaţiul rural. Este o tradiţie care nouă ne este foarte dragă, nouă, localnicilor, şi românilor în general”, a explicat Mihai Jurca.
Orădenii recunosc că abia așteaptă startul târgului de sărbători.
“- E bine venit?
- Aţi fost şi în anii trecuţi?
- Da, în fiecare an.
- Vă place?
- Da.”
“- Mă bucură enorm de mult.
- Veţi participa?
- Da, am să particip.”
“E nevoie de asta. Oamenii vor aşa ceva, le ridică sufletul.”
De sărbători, Oradea va îmbrăca haine de sărbătoare prin cei peste 14 kilometri de ghirlande luminoase, dar şi peste 300 de figurine amplasate în mai multe zone.
„Sunt puse la dispoziţie gratuit de către firma de iluminat, la fel cum s-a întâmplat în fiecare an, iar Primăria Oradea plăteşte doar consumul de curent. Acestea fiind becuri de tip LED, consumul este de 50% şi, practic, la 30.000 de lei ar fi consumul”, a detaliat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Luminiţele se vor aprinde tot pe 6 decembrie, iar în Piaţa Unirii va fi aşezat un brad ecologic înalt de 12 metri.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi