Între înmormântarea clasică şi incinerarea la crematoriu, cea din urmă este aleasă de tot mai mulţi orădeni. E igienică şi mai ieftină, spun cei care s-au despărţit în acest fel de persoanele dragi. Dacă o înmormântare în Oradea costă 2.000 de lei, incinerarea e la jumătate de preţ. În plus, cimitirul municipal mai are locuri pentru 12 ani şi administratorii caută soluţii pentru extinderea lui.
Într-o singură zi, în Oradea sunt înregistrate între 5 şi 8 decese. Acest ritm a făcut ca singurul cimitir din oraş să fie ocupat aproape în totalitate.
Teodor Vaida, administratorul cimitirului municipal din Oradea: "Am primit în jur de 6 hectare în zona străzii Ceyrat, gradul de ocupare este de 90 %, estimăm cam minim 12 ani cu locurile de veci."
Un loc cumpărat în ziua decesului costă 100 de lei, dar cei care îl cumpără anticipat plătesc 620 de lei ca să-l concesioneze pe 20 de ani. E doar una dintre cheltuielile pe care le are familia defunctului. Cea mai ieftină ofertă a firmelor de pompe funebre:
"Poate ajunge la 1200-1150 de lei, asta însemnând sicriul, crucea, lumânările, sacul care este obligatoriu, transportul de acasă sau de la spital", a calculat Ildiko Mavrodoglu, administratorul unui magazin de pompe funebre.
"La toate acestea se adaugă taxa către biserică, dar și suma plătită pentru pomana oferită celor care au participat la înmormântare", a completat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.
În total aproape 2000 de lei, adică trei sferturi din valoarea ajutorului de deces. În schimb, cei care apelează la crematoriul uman de lângă Oradea, deschis acum 4 ani, plătesc mai puţin de jumătate, adică 950 de lei. În acest preţ sunt incluse sicriul, incinerarea și urna.
"Am avut sute de incinerări. Am început cu una două pe săptămână, acum am ajuns la două pe zi - e o creștere bună și credem noi va fi tot mai mare", spune Dorin Gherghev, proprietarul Crematoriului Phoenix.
Împreună cu familia, Anamaria Simeria a luat decizia incinerării pentru o rudă apropiată.
"Ştiam de acest crematoriu, serviciile de aici sunt absolut incredibile, ușurează foarte mult durerea omului în clipele astea. Nu a fost atât de tragic pe cât este o mormântare, mi se pare și mai igienic pe de o parte."
"Ajunge până la 1100 de grade astfel încât în urma incinerarii nu rămâne absolut nimic, nici un material care prezintă pericol de contaminare biologică", susţine Dorin Gherghev.
Întregul procesul este monitorizat video și controlat de o companie suedeză.
Cele mai multe persoane incinerate lângă Oradea sunt străini, angajaţi ori turişti în România. Rămășițele sunt date familiei sau pot fi expediate oriunde în lume.
Reporteri: Claudiu Mihuţ, Bogdan Costea
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Florin Lucuța