Directorii şcolilor şi ai grădiniţelor care au încercat şi anul trecut acest tip de recensământ spun că deşi este laborioasă, metoda va fi folosită şi de această dată. Unii se bazează şi pe notorietatea numelui şcolii pentru a atrage cât mai mulţi elevi.
"Este bine să facem acest recensământ pentru a vedea care este intenţia părinţilor de a-şi înscrie elevii la şcoală, însă consider nu în totalitate relevant, având în vedere că apar foarte multe mişcări, părinţii îşi schimbă domiciliul sau chiar pleacă din ţară.", spune Florian Hava, directorul Şcolii Generale "Dacia" din Oradea.
"Dintotdeauna noi am făcut recensământul copiilor atât din grădiniţe cât şi din şcoli, atât învăţători şi educatori pentru că a trebuit să avem o viziune asupra planului de şcolarizare din anii următori", spune Rodica Ciocan, directoarea Gradiniţei nr.43 din Oradea.
În rândul părinţilor şi bunicilor, părerile sunt împărţite: unii sunt încă nostalgici, cu gândul la condiţiile din grădiniţe, în timp ce alţii sunt de părere că micuţii se vor integra mai bine la şcoală.
Reprezentanţii inspectoratului şcolar spun că pentru a monitoriza numărul elevilor care vor intra în clasa pregătitoare s-ar putea face o bază de date.
"Am corela o bază de date în care să existe o evidenţă clară a elevilor în funcţie de vârstă şi sigur, după aceea o aşezare a şcolilor într-o circumscripţie şcolară care să permită să-şi formeze planul de şcolarizare", spune Daniel Negrean, inspectorul general al Inspectoratului Judeţean Bihor.
Părinţii preşcolarilor au la dispoziţie o lună pentru a se decide unde îi înscriu pe cei mici. Data limită este 1 aprilie.