Emoţiile obţinerii unui loc în grădiniţa dorită sînt trăite mai ales de părinţi. Ei recunosc că în alegerea făcută au contat mai mulţi factori.
"Distanța în primul rând și faptul că este curte. Totuși este izolat, nu este la stradă."
"Am optat pentru o grădiniță care să asigure în special condiții de sănătate."
"Faptul că a avut un frate aici. Am cunoscut grădinița."
În Bihor, 60% din cele aproape 5000 de locuri puse la dispoziție sunt în mediul urban.
"În Oradea avem 43 de grădinițe. Sunt și grădinițe care sunt subordonate școliilor gimnaziale sau liceelor. Avem o grădiniță cu program special și trei particulare", a detaliat Nicolae Avram, şeful Inspectoratului Şcolar Bihor.
În cazul în care cererea va depăși oferta, consiliile de administrație ale grădinițelor vor pune în aplicare criteriile de departajare.
"Apropierea de domiciliu a copiilor, existența unui frate sau a unei surori încadrate la noi în grădiniță pentru că este normal, copiii proveniți din famili monoparentale iarăși îi primim cu prioritate, existența unuii certificat medical de încadrare într-un grad de handicap", a enumerat Rodica Ciocan, directoarea unei grădinițe de stat din Oradea.
O altă variantă e grădinița în sistemul privat. Cereri se depun pe tot parcursul anului, iar dacă este cazul se primesc și copii cu vârstă de 2 ani. În schimb părinții trebuie să achite lunar o taxă de minim 600 de lei.
"La noi la grădiniță înscrierile se fac pe tot parcursul anului școlar. Nu contează dacă suntem în septembrie sau în primăvară, copiii se pot primi în grădiniță ținând cont de numărul de locuri pentru fiecare grupă", a anunţat Ancuța Dumea, directoarea unei grădinițe particulare din Oradea.
Înscrierea copiilor care nu au mai fost la grădiniță se face în perioada 11 mai-1 august. Procesul de înscriere se poate prelungi dacă există locuri disponibile.
Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş