"In honorem dei et in honorem vini."
După ce rostesc jurământul în biserică și sorb dintr-un pocal, persoanele chemate la ritual intră în grupul elitist al cavalerilor vinului. "E un ritual de inițiere în care viitorii membri sunt aduși în fața actualilor membri și a invitaților acestora pentru a li se înmâna însemnele ordinului", spune Bogdan Gâlculescu, proconsul al ordinului în România.
Ordinul European al Cavalerilor Vinului există în 28 țări şi are peste 5 mii de membri. A fost înființat în România în 2007, după ce ţara noastră a devenit al patrulea producător de vin al Europei.
"Avem circa 450 de membri din România în Ordin, iar obiectivul principal este promovarea valorilor naționale prin intermediul vinului, pe care noi îl considerăm un bun de patrimoniu parte a identității noastre naționale", explică Marius Farmazon, consul al ordinului pentru România și Republica Moldova.
"Rădăcinile Ordinului European al Cavalerilor Vinului merg în trecut, până în 1333, care a fost prima perioadă a ordinului", a detaliat Jozsef Jenei, ambasadorul Ordinului European al Cavalerilor Vinului.
"Nu toată lumea știe că sunt 4 nivele în Ordinul European al Cavalerilor Vinului: hospes - adică paharnic, cel de consilier al vinului, judex de vino arbitru de vin și cavaler", susţine Tibor Ritner, legat al Ordinului European al Cavalerilor Vinului.
Cei care vor să intre în Ordinul European al Cavalerilor Vinului trebuie să aducă servicii viticulturii și producției de vin.
"Eu am o așteptare în plus de la această asociație de la grupul cavalerilor ca să susțină puțin și să facă o promovare pentru vinurile din Bihor și, sigur, ca un patriot local, pentru vinurile din valea Ierului", a declarat Attila Mados, primarul comunei Diosig.
În cadrul ceremoniei de inițeire, invitații defilează pe străzile comunei pentru a fi admirați de localnici sau turiști. 23 de membri noi a primit ordinul naţional în cadrul ceremoniei de sâmbătă, din Diosig.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Rezmuves Robert