Prima lecție pe care cursanții o învață este cea a acordării primul ajutor. Supravegheați de formatori, fac toate manevrele necesare, exact ca într-o situație reală.
"În primă fază învață să lucreze cu mâinile goale, să acorde primul ajutor fără echipament urmând ca în următoarea faza să lucreze cu ajutorul echipamentelor", spune plt. maj. Călin Pupăză, formator în cadrul centrului din Sântion.
Înainte să treacă la probe practice, pompierii au parte de o pregătire teoretică. În centrul de la Sântion au la dispoziție o autospecială SMURD și o mașină descarcerare.
Primii cursanți din acest an au venit din Bihor, Satu Mare și Sălaj. Recunosc că, pe lângă noțiunile de prim ajutor, au învățat să se protejeze de pericole și pe ei înșiși.
"Este un curs foarte util pentru că tot ce se folosește în salvarea de vieți omenești poate fi util și în meseria noastră", crede plt. maj. Cristian Pop, din cadrul ISU Crișana.
Doar că examenele de la finalul celor patru săptămâni de cursuri nu sunt deloc ușoare. Nu toți elevii obțin la sfârșit dreptul de a deveni paramedici. "Proba scrisă, un test de 30 de întrebări, o probă practică BLS sau resuscitarea cardio-pulmonară șI ulterior proba este cea de descarcerare extragerea de urgență În cazul unui stop cardio-respirator în automobil", explică plt. adj. Sorin Tocai, formator în cadrul centrului din Sântion.
De la înființarea centrului în 2008, formatorii orădeni au instruit peste 800 de pompieri militari din 16 județe.
reporter: Claudiu Mihuț
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş