Cele 300 de mii de hectare de terenuri agricole ale Bihorului sunt cultivate de 39.288 de fermieri.
"Judeţul Bihor are atâţia fermieri câţi are toată Germania. De aici putem să ne dăm seama că ceea ce se întâmplă la noi nu e în regulă, pentru că Germania este cu mult înaintea noastră", consideră Dan Corbuţ, proprietarul unei ferme agricole.
"Nu putem să ne comparăm cu Germania, dar putem să ne comparăm cu media pieţei agricole comune, care este undeva la 25 de hectare pe fermier", spune Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
În schimb, trei sferturi dintre fermierii din Bihor deţin, fiecare, între 1 şi 5 hectare. Doar 500 cultivă suprafeţe cuprinse între 100 şi 500 de hectare. Fărâmiţarea terenurilor este o regulă valabilă pentru fiecare comună.
"Oamenii nu sunt interesaţi să facă o asociaţie ca să lucreze împreună terenurile şi în Oşorhei terenurile sunt foarte fărâmiţate. Avem doar doi agricultori care au peste 100 de hectare", susţine Ioan Pop, primarul comunei Oşorhei.
Ca să-i determine pe agricultori să se asocieze şi să lucreze în comun suprafeţe cât mai mari, din 2015 Ministerul Agriculturii va acorda o subvenţie în funcţie de mărimea terenurilor:
- 170 de euro/ ha pentru suprafeţe de 1-5 ha
- 210 euro/ha pentru suprafeţe de 5-30 ha
Pentru a beneficia de subvenţia mărită, agricultorii trebuie să depună cererile până în 1 martie 2015. Avantajele unei ferme mari sunt confirmate de Dan Corbuţ, care cultivă 3800 de hectare în Bihor.
"De la consumul redus de combustibil la aplicarea tratamentelor mai puţine când ai o parcelă mare, pentru că nu ai lângă tine un vecin ce infestează solul cu seminţe de buruieni. Dacă vrem să ajungem să facem performanţă va trebui să facem paşi spre comasarea suprefeţelor."
Specialiştii spun că micii agricultori îşi pot vinde terenurile, le pot arenda sau se pot asocia ca să le lucreze în comun.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Labos