În taberele şcolare din Bihor situaţia nu s-a schimbat cu nimic faţă de acum 40 de ani. Din cauza lipsei de fonduri dar şi a unor probleme juridice administratorii le-au închis pentru că nu mai primit autorizaţie de funcţionare. Este şi cazul taberei din Urviş care a fost închisă în urmă cu opt ani alături de cele din Nucet şi Roşia.
"În primul rând e vorba de lipsa apei şi de condiţiile învechite din anii '80. De când s-a înfiinţat nu s-au făcut investiţii majore", spune Vasile Ciuciu, administratorul taberei din Urviş.
"Ar fi nevoie de o schimbare totală, o recompartimentare, introducerea grupurilor sanitare la fiecare cameră. Asta ar necesita sume destul de mari", explică Ciprian Gavra, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene Sport şi Tineret Bihor.
"Ar fi inoportun şi inadecvat să fie reintroduse în circuit, ele ar trebui dărâmate şi să reconstruite. Clădiri din anii '50, făcute la condiţiile de atunci pentru muncitori nu cred că mai pot face faţă cerinţelor actuale", este de părere Sorin Buhaş, directorul Direcţiei pentru Sport şi Tineret Bihor.
Autorităţile spun că taberele trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, ca să nu pună în pericol sănătatea copiilor.
"În primul rând să fie asigurată apa potabilă caldă şi rece, unitatea să fie racordată la un sistem de canalizare, iar clădirea să corespundă din punct de vedere al finisajelor", spune Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor.
În urma restrângerilor, în Bihor au mai rămas 260 de locuri în taberele de stat. Direcţia pentru Sport şi Tineret Bihor a investit în ultimii ani 2 milioane de lei pentru refacerea locurilor de cazare din tabăra din Oradea. Aici, condiţile de cazare sunt bune, iar numărul de solicitări s-a dublat. Pentru cele patru tabere rămase funcţionale în Bihor administratorii au la dispoziţie un buget 944 de mii de lei pe an.
reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves