Până şi indicatoarele turistice trebuie să fie în pas cu tehnologia. Iar asta nu e un moft, ci o necesitate, spun salvamontiştii din judeţul Bihor. Ca sa evite rătăcirile şi accidentele pe traseele montane, salvatorii au pus la dispoziţia turiştilor indicatoare cu coduri QR. Odată scanate, acestea le oferă excursioniştilor toate informaţiile de care au nevoie pentru ca drumeţia să fie uşoară şi plăcută.
Paşii pe care un turist trebuie să îi urmeze sunt foarte simpli. Codul QR de pe panoul turistic se scanează cu ajutorul unui smartphone, care deschide instant site-ul Salvamont Bihor. Astfel, se descarcă înregistrarea GPS a unui traseu, care poate fi folosită într-o aplicaţie pentru drumeţie montană. Asta îi dă posibilitatea turistului să aibă o imagine clară asupra locului în care se află, dificultatea traseului sau diferenţele de nivel.
„Ideea este foarte bună pentru că atunci ai mai multe informaţii chiar dacă nu ţi-ai făcut parcursul din timp”, crede un turist. „Poţi să îţi găseşti nişte soluţii la faţa locului cum ar veni.”
Noile indicatoare montate sunt de folos şi pentru salvatori. Conform Serviciului Salvamont Salvaspeo Bihor, în acest an 77 de persoane s-au rătăcit pe munţii din judeţ, faţă de 30 anul trecut.
„Totdeauna am avut o problemă cu asta, că ei nu se informau asupra traseului. Acum am creat încă o posibilitate de o obţine foarte uşor informaţii. Îi ajută şi pe ei la orientare, dar ne ajută şi pe noi când trebuie să identificăm zona în care se află dacă au problemă”, spune Istvan Pinter, directorul Salvamont Salvaspeo Bihor.
87 de astfel de indicatoare au fost montate n Bihor. Toate sunt în română şi maghiară.
„Am făcut un studiu în sezon: 40% din turişti principiali sunt de naţionalitate maghiară, din Ungaria. Interesul nostru este să ajutăm ca să fie câţi mai mult turişti. Iar în extrasezon ajunge la 70% această cifră”, susţine Sandor Pasztor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.
În curând, toate cele 300 de panouri turistice din Bihor vor fi înlocuite cu altele care au coduri QR. Investiţia se ridică la 10 mii de lei.
Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves