Reprezentanţii autorităţilor locale din Oradea sunt în negocieri cu Banca Europeană de Investiţii pentru a obţine dobânzi cât mai mici pentru suma împrumutată. Creditul se va întinde pe 20 de ani, din care primii patru vor fi o perioadă de graţie, după care urmează 16 ani de rambursare a sumelor.
"Este nevoie de acesti bani pentru că 2015 este hotărâtor pentru finalizarea acelor proiecte cu finanţare UE; avem o presiune pe buget din cauza necesităţii finalizării în 2015 a acestor proiecte", susţine Nadia Haş, directorul economic al Primăriei Oradea.
"Partea de cofinanţare va fi folosită pentru proiecte mari: Dealul Ciuperca, pasajele peste centură, drumul expres, complexului Nympheea. Sunt proiecte mari de dezvoltare care vor aduce un plus oraşului nostru", consideră Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Oferta Băncii Europene este foarte bună pentru Oradea. Dobânda pe care o vor avea de suportat autorităţile locale este de aproximativ 1 la sută, mult sub oferta băncilor comerciale.
"Vom rambursa acest credit pe o perioadă de 20 de ani. Nu-l vom resimţi atât de tare, cu atât mai mult cu cât dobânzile sunt foarte mici", spune Anca Grama.
În ciuda promisiunilor edililor orădeni, oamenii se tem că această creditare va fi greu de suportat pentru locuitori.
"Din punctul meu de vedere nu ar trebui luat creditul."
"În situaţia economică actuală e o împovărare prea mare pentru contribuabili."
Specialiştii în economie spun că în următorii 20 de ani autorităţile trebuie să fie foarte atente la felul în care vor gestiona bugetul oraşului.
"Obiectivele sunt realiste, sunt de folos şi vor avea impact asupra calităţii vieţii fiecărui orădean. Orice încărcătură pe termen lung sporeşte probabilitatea riscurilor majore", consideră Dacian Palladi, consultant în afaceri.
Presiunea cea mai mare pe bugetul local se va simţi între 2016 şi 2020, când gradul de îndatorare al oraşului va fi de peste 20 la sută.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş