Câteva mii de persoane au mărșăluit pe străzi și au intonat simultan un "Imn Pentru Viață". A fost modul în care organizatorii evenimentului de la Oradea au transmis publicului că este nevoie de cât mai mulți donatori pentru pacienții aflați în spitale și care au nevoie de transfuzii.
"Ați văzut imnul intonat în 15 limbi străine a fost extraordinar! Am mișcat Oradea, mișcăm țara, mișcăm lumea noi, donatorii de sânge", spune Ligia Burtă, inițiatorul proiectului, directorul Centrului de Transfuzii Bihor.
Câteva mii de persoane au luat parte în Oradea la o manifestare mai puțin obișnuită. Initiatorii au dorit ca participanții să parcurgă mai multe străzi din municipiu, exact cum sângele circulă în vene, și să se adune în inimă, simbolizată de centrul Oradei. Aici a fost intonat "Imnul pentru viață", un îndemn la donarea de sânge.
"Încercăm să transmitem că toată lumea trebuie să devină un donator de sânge și fiecare inimă trebuie să bată pentru altă inimă."
"Încă nu am donat pentru că nu am 18 ani, dar cu siguranță voi dona pentru a ajuta alte vieți să trăiască datorită nouă."
"Este întotdeauna nevoie de sânge; medicina cere din ce în ce mai mult sânge pentru că sunt proceduri din ce în ce mai sofisticate. Dacă încercăm să redobândim solidaritatea pe care am avut-o cândva, nu vom avea lipsă de sânge în România, iar oamenii vor putea fi tratați cum trebuie în spitalele noastre din punct de vedere al transfuziei", explică Andy Rosin, președintele Asociației de Transfuzie Karl Landsteiner.
Nu de puține ori spitale se confruntă cu lipsa sângelui din anumite grupe.
"Penele de aprovizionare, cel puțin în Oradea, în Bihor, țin de consumul ridicat al stocurilor care există și sunt legate în general de anumite perioade ale anului când apar anumite patologii sezoniere, hemoragii digestive superioare", spune dr. Hadrian Borcea, medic șef UPU SMURD Bihor.
Pentru a încuraja donarea de sânge, pe scena din Piaţa Unirii a urcat și soția premierului Dacian Cioloș.
"- Orice acțiune civică, acţiune care adună oameni din orizonturi diferite mi se pare extraordinară. Bravo, Oradea, pentru dinamism și sunteți un exemplu pentru toți! -Ce le transmiteţi celor care nu au donat niciodată sânge? -Să ne gândim ce înseamnă și că putem salva vieți", a declarat Valerie Cioloş.
Versurile "Imnului pentru Viață" au fost scrise de Lavinia Scripcaru, directoarea centrului de transfuzie sanguină din Iași, iar muzica a fost compusă de orădeanul Ovidiu Iloc.