Sunita Corb povesteşte că fiica sa de 12 ani a fost abordată în centrul Oradei de nişte tineri, care au invitat-o la un birou închiriat în zonă şi i-au propus să participe la o şedinţă foto. Evident, contracost, pentru că în acest fel i s-a promis că va obţine contracte pentru prezentări de modă ori spectacole.
"A oprit-o pe stradă cu bunica! A mers acolo, i-a promis că se fac nişte foto, face reclamă la şampon la creme, chestii din astea, şi să plăteşte 12 milioane", spune Sunita Corb.
Banii au fost plătiţi după ce mama fetei a semnat un contract cu firma din Timişoara pentru care tinerii spuneau că lucrează.
"- A făcut nişte poze şi a spus că o s-o mai cheme şi atât a fost tot!
- Nu au mai chemat-o?
- Nu, nu au mai chemat-o!
- Fotografiile le-a primit?
- Nu! Absolut nimic", a precizat Andrei Hamza, unchiul fetei.
La scurt timp, femeia a intrat la bănuieli şi s-a dus să ceară banii înapoi.
"Sunt aproape două salarii nu pot să le las doar aşa pentru o fantomă că faceţi reclamă şi minţiţi oamenii pe stradă. Au zis că nu e treaba mea", susţine Sunita Corb.
Cazul a fost sesizat Poliţiei şi comisarilor de la Protecţia Consumatorului.
"Trebuie să facem o adresă către Registrul Comerţului să vedem firma are un punct de lucru şi pe raza judeţului Bihor. Dacă nu are sediu, noi o vom redirecţiona spre colegii din ţară", a declarat Giani Bura, directorul adjunct al CJPC Bihor.
Echipa Digi24 Oradea a încercat să stea de vorbă cu cei patru tineri care acţionează în centrul Oradei, dar nu am obţinut decât ameninţări.
"- Bună ziua! Puteţi să ne spuneţi ce pliant aveţi?
- O invitaţie!
- Ce invitaţie?
- Nu dau, pleacă, bă, că te scuip!"
Un alt tânăr, care părea coordonatorul celorlalţi, l-a corectat pe loc:
"- Nu e vorba de invitaţie, dar, dacă doriţi ceva, veniţi la sediu, faceţi o programare!
- Ce activitate desfăşuraţi?
- Sondarea opiniei publice!"
În scurt timp, jurnaliştii sunt cei supuşi unui interogatoriu: "O legitimaţie ceva, că aşa să văd şi eu cu cine am onoarea! O zi bună vă doresc, la revedere!"
O copie a contractului oferit clienţilor de cei patru tineri a fost analizată de un avocat, care a concluzionat.
"Contractul spune un singur lucru: se vinde un album contra unei sume de 220 sau 270 de euro, în rest se vând speranţe", atrage atenţia avocatul Mircea Ursuţa.
"Poliţiştii bihoreni recomandă cetăţenilor să acorde o atenţie sporită clauzelor care sunt prevăzute în contractele pe care se pregătesc să le semneze; vor beneficia strict de ceea pentru ce şi-au dat acordul şi nimic mai mult", susţine comisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.
Comisarii de la Protecţia Consumatorului spun că au primit mai multe reclamaţii telefonice de la persoane care au susţinut că au fost înşelate de tinerii care acţionează în centrul Oradei. Situaţia este investigată şi de Poliţie.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş