Renovările la Piaţa Cetate din Baia Mare au început în urmă cu trei ani, iar în cadrul proiectului a fost inclusă şi iluminarea arhitecturală a zonei. Imaginile au ajuns în Finlanda, unde juriul competiţiei City People Light a avut de ales cel mai bun iluminat creativ dintre cele 28 de oraşe din întreaga lume înscrise.
"Au mers oarecum pe același feeling de a pune puțină lumină, de a crea o atmosferă și foarte mult folosită lumină indirectă. Juriul cred că anul acesta a apreciat acest lucru mai mult. Și atunci și proiectul nostru a fost foarte bine cotat", a explicat Ștefan Pășcuța, asociatul firmei care a realizat reabilitarea.
Scopul proiectului a fost de a arunca o lumină nouă asupra zonei din jurul Bisericii Sfântul Ștefan, dar și de a folosi iluminatul pentru a scoate în evidență principalele repere ale orașului.
"Cu acest proiect am dorit să reînviem istoria acestui loc, lumea să știe că aici a fost cândva o biserică impunătoare, la fel de mare ca și turnul, la fel de importantă și de impozantă, cum este turnul Ștefan", susţine arhitectul Mitru Ildiko.
Succesul a ambiționat autoritățile locale, care acum au în plan extinderea iluminării stradale și în alte zone ale orașului.
"Mă refer aici la proiectul pe care îl avem de reabilitare integrală a Pieței Libertății, respectiv a întregului perimetru protejat al municipiului Baia Mare și aici nu vorbim doar de piața centrală, vorbim de toate străzile sau piațele adiacente", a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Cultura pare să fie domeniul pe care se axează Primăria Baia Mare pentru dezvoltarea municipiului. Edilul șef a anunțat că intenția administrației locale este de a tranforma oraşul în Capitala Europeană a Culturii în 2021.
Redactori: Adrian Ciucuriţă, Laura Breb
Operator: Kristian Kosa