"Prin această ordonanță nouă, Guvernul nu a schimbat nici o regulă legată de organizarea referendumurilor, nu a schimbat nici pragul de la care un referendum este considerat valid, nu a introdus nici alte prevederi care să schimbe regulile, ci doar a clarificat un articol care a fost interpretat că se refereră doar la referendumurilor naționale", a spus Ilie Bolojan într-o conferinţă de presă.
În urma acestei ordonanţe de urgenţă organizarea referendumului pentru alipirea localităţii Sînmartin la Oradea va folosi infrastructura alegerilor locale. Astfel, autorităţile vor face o economie de aproximativ o sută de mii de lei faţă de precendentele două referendumuri. Primăria va tipări doar buletinele de vot, care vost costa aproximativ 13 mii de lei. "Primăria Oradea, în afară de costul buletinelor de vot, nu va cheltui nici un ban cu partea de promovare sau alte cheltuieli colaterale cu referendumul care ar putea fi interpretate că susțin o candidatură sau alta sau un curent", a precizat Ilie Bolojan.
Primarul a făcut un apel la contracandidaţii săi la postul de primar al Oradei: "Cei care vor votul orădenilor pentru funcțiile la care candidează, trebuie să aibă un minim de consecvență. Și acest minim de consecvență înseamnă că esența democrației, pe care se bazează și candidatura lor, este participarea la vot a cetățenilor. Nu există democrație fără vot, fără participarea la vot. Este o contradicție să le ceri votul pentru funcția de primar sau de consilier și pe de altă parte să le ceri să nu se prezinte la vot."
Nu îl ultimul rând, Bolojan le-a cerut orădenilor să participe la referendum. "Cred că acest oraș merită ca cel puțin 60 de mii dintre ei să facă un pas lateral stânga în aceeași secție de votare, să ia buletinul de vot de la referendum și să dea un vot, așa cum cred dânșii legat de viitorul acestui oraș. Merită Oradea Mare acest minim efort din partea orădenilor."
Cât priveşte referendumul validat în Sînmartin încă de la prima încercare, Ilie Bolojan consideră că nu e necesară o nouă consultare populară în comuna de lângă Oradea. "În Sînmartin populația s-a pronunțat, cetățenii de acolo au participat la un referendum. Referendumul a fost valid, jumătate plus unu dintre cei care s-au prezentat la vot au votat cu da. Deci, din punctul meu de vedere, cel puțin la Sînmartin, cetățenii s-au pronunțat vizavi de această chestiune."
Reporter: Adrian Ciucuriţă