Ignatul, sărbătorit cu o lună mai devreme într-o comună din Bihor

Data actualizării: Data publicării:
sarbatoare Ignat in avans9

Sute de kilograme de cârnați, caltaboși și toroș au fost gătite de zeci de locuitori ai comunei bihorene Oșorhei. Edilii au organizat sărbătoarea de Ignat cu o lună mai devreme decât data tradițională, 20 decembrie, astfel încât toți să se înfrupte din preparate înainte de începerea postului. O porție a costat 15 lei, iar banii vor fi donați unor asociații care militează pentru ajutorarea copiilor cu probleme de sănătate.

10 echipe de bucătari s-au aliniat, sâmbătă, la startul întrecerii de gătit din Oșorhei. Pregătirile au început de la primele ore ale dimineții, când fiecare echipă formată din 4 sau 5 persoane și condusă de câte un consilier local a primit o carcasă de porc. Gospodarii au tranșat mai întâi carnea, după care s-au ocupat de prepararea mâncărurilor tradiționale.

"Eu, de exemplu, despic în două, scot costițele, slănina de sub burtă, coltletul, pulpele și slănina la final. Durează tranșarea în jur de o oră chiar și o oră și jumătate", a explicat Ioan Gligor, viceprimarul comunei Oșorhei.

Toate echipele au fost obligate, potrivit regulamentului de concurs, să prepare cârnat, caltaboș și toroș.

"- Costițele se taie, se pun la prăjit și după ce s-au prăjit bine, adăugăm varza și se condimentează.
- Cât trebuie lăsate apoi?
- Sunt lăsate o oră și jumătate ca să se înmoaie varza și să se pătrundă bine carnea. Pun sare și piper, cam atât", a spus Florin Purda, consilier local din Oșorhei.

"Toată carnea din porc și ce rezultă o folosim la cârnat. Se macină carnea după care începem să o preparăm, băgam piper, sare și usturoi, apoi o frământăm și începem producția", a explicat Dumitru Cuc, consilier local.

Toți cei care au vrut să guste din bunătățile pregătite și-au cumpărat tichete de 15 lei. Atât a costat o porție în care erau incluse preparatele tradiționale. Un juriu condus de un bucătar-șef a premiat cei mai buni cârnați, caltaboși și toroși, dar și echipa care a vândut cea mai multă mâncare.

sarbatoare Ignat in avans9
sarbatoare Ignat in avans9

"Nu pesta porcină ne-a făcut să facem sărbătoarea acum, mai repede, dar de luni începe postul și lumea nu mai mănâncă de dulce. Prima ediție am organizat-o în decembrie și a venit puțină lume", susține primarul comunei Oșorhei.

Cu banii încasați Primăria Oșorhei va plăti cele 10 carcase de porc, iar banii rămași vor fi donați Asociației SOS Autism Bihor. Mâncarea rămasă a fost dusă unor familii fără posibilități materiale din comună.

Ajunsă la a treia ediție, Sărbătoarea Ignatului de la Oșorhei s-a încheiat cu un spectacol de muzică și dansuri populare.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Ticu Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”