"Fabricat după o idee românească" ar putea să scrie pe milioane de produse electronice gândite la noi şi fabricate în toată lumea. Zeci de mărci de maşini folosesc, de exemplu, creativitatea inginerilor noştri. Electronica României, şi ca idei, şi ca produse, devine astfel una din principalele ramuri ale exportului.
Bordul celor mai cunoscute și apreciate mașini din lume conţine şi părți concepute în România.
"Avem un mic calculator care e practic o placă video care dă out-put-uri video și control de motoare, turație, viteză", a explicat Cosmin Moise, din cadrul Continental Automotive Timișoara.
Firme internaţionale de automotive au dezvoltat în România centre de cercetare-inovare-dezvoltare cu rezultate spectaculoase. Munca oamenilor de acolo este înglobată în automobile de top.
"Dacă ne uităm aici vedem un salon auto. Fals! Este de fapt un salon cu produsele electronice concepute acolo și prezente în mașini, automobile", spune Paul Svasta, profesor la Politehnica București.
Şi nu doar domeniul auto beneficiază de pe urma electroniştilor noştri. Cam tot ce presupune tehnologie are şi o contribuţie românească - de la aparatură electronică medicală, instrumente didactice, până la bancomate şi POS-uri.
"Producția se face în China, în Taiwan, peste tot în lume, dar concepția este făcută pe o stradă în Cluj-Napoca", dezvăluie Dan Pitică, prorectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
România nu exportă însă nu mai concepte. Avem şi fabrici care produc componente pentru aceste industrii.
"În ce privește exportul, INS-ul arată un export de 3 miliarde pe 2015, și sunt convins că anul acesta se va depăși semnificativ cifra de 3 miliarde euro export. Aproximativ 12% din exporturile României înseamnă electronică și electrotehnică", susţine Alexandru Borcea, președintele Asociației Române de Industrie Electronică și Sofware.
O parte din rezultatele si cercetările electroncii din Romania au fost prezentate la sfârșitul săptămânii la Simpozionul Internaţional de proiectare în electronică şi robotică organizat in Băile Felix.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța