La cei 64 de ani ai săi, Maria Bokra trăieşte dintr-o pensie de 350 de lei, la care adaugă puţinii bani câştigaţi din vânzarea laptelui obţinut în gospodărie. A aflat că în iarna care vine va trebui să stea în cortul amplasat în parcarea de lângă Spitalul Municipal, aşa că se gândeşte să renunţe.
"Vom sta cât vom putea sta. Vom pleca acasă dacă vedem că nu putem vinde."
Mulți comercianți din piaţa Rogerius spun că vânzările sunt afectate deja de temperaturile scăzute.
"Nici nu putem să venim în condițiile astea, e un curent de te rupe, nu știu ce va fi."
"Nu venim că îngheață pe masă cartofii."
Deocamdată, în noul tronson al pieţei se vor muta comercianţii de produse nealimentare. Sunt fericiţii care vor beneficia de "elemente noi de electricitate cum ar fi panouri solare, geotermale - cum sunt pompele de căldură; avem 6 foraje executate perimetral pe întreaga lucrare care vor ajuta sistemul clasic de încălzire", spune Dragoș Zah, responsabilul de lucrare al firmei de construcții.
"În următoarele două săptămâni se vor muta toți comercianții care mai sunt astăzi pe vechiul amplasament în noua hală", dă asigurări Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.
Autorităţile promit că piaţa Rogerius va fi dată în funcţiune în întregime în martie 2015. Opt milioane de euro va fi factura finală pentru lucrări şi va fi achitată din bani europeni.
Reporter: Mariana Gurgu Operator: Constantin Gheorghiță