De-a lungul deceniilor, Halmeu şi-a câştigat renumele de localitatea cu cele mai întinse plantaţii de căpşuni din întreaga ţară. Aproape că nu este localnic care să nu deţină măcar câţiva ari cultivaţi cu căpşuni.
„La ora actuală se produce acest fruct pe 600 de hectare aproximativ", menționează Ludovic Incze, primarul comunei Halmeu.
Iosif Fazekas are mai bine de 3 hectare cu căpşuni şi anual produce în jur de 30 de tone, pe care le trimite peste tot în ţară.
„Sunt căpşuni renumite pentru gust şi savoare. Niciun fruct din străinătate nu are mărimea aia, nu are frumuseţea, nu are codiţa aia. Gustul nu are concurenţă", spune Ludovic Incze, primarul comunei Halmeu.
Din primăvară până toamna târziu, comuna din Satu Mare devine o mică Spanie pentru sute de muncitori sezonieri care sosesc din judeţele învecinate. Primesc 5 lei pe oră şi trei mese pe zi.
Producătorii de căpşuni din Halmeu dau asigurări că din luna mai în pieţe trebuie să apară fructele româneşti. Mai bine de jumătate din producţia autohtonă este livrată de comuna sătmăreană.
„Dacă înmulţim numai cu 10 tone de căpşuni, pe hectar, care în condiţiile cum a fost şi anul acesta, se dublează, putem calcula că este o sumă imensă de căpşuni", susține primarul Incze.
În comuna Halmeu se produc anual peste 6 mii de tone de căpşuni.