Zombi, stafii, vrăjitoare - sunt personajele în care tinerii se vor deghiza pentru noaptea de Halloween. Dacă fetele ştiu exact ce ţinute şi ce machiaje vor avea, băieţii se vor hotărî în ultima clipă.
"M-am gândit să ies cu colegii de la facultate, într-un club, la o petrecere. - Vei îmbrăca un anumit costum? Încă nu m-am gândit exact, dar sper că da."
"Despre ce machiaje vorbim? Păi de la zombie, stafii, zgârierturi, cicatrici pe faţă, orice."
Din timp pentru noaptea vrăjitoarelor s-a pregătit şi Oana Demian. Tânăra de 23 ani abia aşteaptă să îmbrace costumul pe care l-a închiriat de la un magazin specializat.
"Mi-am făcut un nou tatuaj şi îmi place Egiptul şi cred că mi se şi potriveşte. Am citit undeva că poate am fost Cleopatra", spune tânăra.
Entuziasmaţi sunt şi organizatorii de evenimente. Au împânzit localurile cu decoraţiuni specifice Halloween-ului şi promit premii pentru cele mai ciudate costume.
"Luăm puţin în râs moartea, nu? De aia şi petrecem. Pentru toţi cei care suntem în viaţă, ne simţim foarte bine şi parcă sfidăm aşa, puţin, acel moment care, din păcate, vine pentru fiecare dintre noi. Deci e party", spune Marius Molan, organizator de evenimente.
Petrecerile de Halloween sunt condamnate de preoţi...
"Aceasta este o cultură a morţii, or biserica, creştinismul promovează o cultură a învierii", susţine Ioan Codorean, preot ortodox.
...mai ales că astfel este lăsată la o parte semnificaţia tradiţională a zilei de 1 moiembrie, când români îşi comemorează morţii.
"Ce este mai important să ne gândim la ei şi să credem că sunt sfinţi şi sunt în ceruri sau să le impunem copiilor tot felul de jocuri, cu măşti cu bostani pentru a uita de valori?", se întreabă Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.
Pe tot parcursul weekendului, în mai multe centre comerciale din ţară vor avea loc activităţi pentru cei mici. La fel de condamnabile, susţin preoţii.
Reporter: Diana Grad
Operatori: Jozsef Feher, Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboş