Destinația de vacanţă aleasă de 150.000 de români

Data actualizării: Data publicării:
gyula

Ștrandurile cu apă termală, o cetate veche de aproape 600 de ani și un muzeu deschis într-un castel construit acum trei veacuri. Sunt motivele pentru care anual peste 150 de mii de români preferă să își petreacă vacanţa în Gyula, un oraș maghiar situat la doar 10 kilometri de granița cu ţara noastră. Angajații hotelurilor și restaurantelor îi întâmpină în limba română pe turiştii care se pot opri şi la a doua cea mai veche cofetărie din Ungaria.

gyula

Pânã la jumãtatea secolului trecut Gyula nu exista pe harta turismului balnear din ţara vecinã. Situaţia s-a schimbat radical în anii '50.

"În anul 1957 au început forajele și au găsit apă termală fierbinte cu o temperatură de 72 de grade, la o adâncime de 2005 metri", povesteşte Janos Kocsis, ghid turistic în Gyula.

În 1968, în oraşul aflat la o aruncãturã de bãţ de graniţa cu România erau inaugurate primele bazine cu apã termalã. În timp a fost construit complexul termal de cinci stele întins pe mai bine de 8 hectare, care atrage anual o jumãtate de milion de turişti. Aceştia au parte de şapte bazine exterioare şi 13 piscine interioare.

"Un bilet de intrare pentru adulți costă 3.500 de forinți, asta înseamnă aproximativ 12 euro. Pentru copiii până în 6 ani avem gratuitate, dar avem facilități și pentru elevi, studenți și persoane vârstnice", explică Krisztina Fodo, reprezentanta ștrandului din Gyula.

Anual în Gyula ajung peste 150 de mii de români. Așã cã mulți dintre angajaţii complexului termal şi ai hotelurilor au învãțat limba românã.

"Foarte mulți clienți români, le place foarte mult ciorba de fasole servită în pâine", spune Janos Seresi, bucătar în cadrul complexului.

Pe lângã ştrandul din Gyula, turiştii pot vizita castelul Almasy, vechi de trei secole. Fortãreaţa s-a aflat sub stãpânirea a trei mari familii de baroni şi a fost refãcută de mai multe ori. În luna mai a acestui an a fost transformat în muzeu.

"În anul 1720 au construit un castel mai mic aici pe acest loc, apoi două decenii mai târziu l-au dărâmat. În 1740 au început construcția unui nou castel, iar în 1801 a fost gata toată lucrarea așa cum se poate vedea acum", susţine Janos Kocsis, ghid turistic în Gyula.

Biletul de intrare costã 35 de lei, iar turiştii pot beneficia de un ghid vorbitor de românã şi de reprezentații video în aceeaşi limbã. Vizitatorii aflã astfel cã multe dintre piesele de mobilier sunt doar replici. Cele originale au fost distruse ori furate de soldații ruși la finalul celui de-al doilea rãzboi mondial.

"Expoziția noastră este unică nu doar prin multitudinea pieselor originale expuse cu ajutorul cărora putem vedea cum era viața nobilimii, dar și a servitorilor care trăiau atunci, ci și prin mijloace interactive, digitale care prezintă traiul din urmă cu 300 de ani din locația actuală", spune Fabian Tamaș, reprezentantul Muzeului Almasy.

Un alt punct de atracție îl reprezintã cetatea orașului Gyula, construitã în perioada 1405-1445 şi aflatã chiar în fața castelului Almasy.

"Avem 24 de săli de expoziție, cu mobilier autentic și arme autentice", spune ghidul.

Tot în Gyula turiștii pot vizita a doua cea mai veche cofetãrie din Ungaria. Deschis în anul 1840, localul se aflã în proprietatea primãriei şi le oferã clienţilor sute de feluri de prãjituri.

"Avem numeroase sortimente din turtă dulce, este felul de bază. Specialitatea casei este tortul de 100 de ani, dar avem și bomboane și diferite cremeșuri foarte bune", spune Jannet, vânzătoare în cofetăria din Gyula.

În Gyula locuiesc şi peste o mie de etnici români, o micã parte din cei 30 de mii de locuitori ai aşezãrii.

"Pentru ei, dar și pentru vizitatori, autoritățile locale au construit busturile lui Liviu Rebreanu și Nicolae Bălcescu chiar în centrul orașului. Tot aici funcționează o grădiniță, o școală generală și un liceu cu predare în limba română", a aflat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

Cei care vor să ajungă la Gyula trebuie să urmeze Drumul European 60 Oradea - Arad, iar din Chișineu Criș să vireze spre Vama Vărșand. De la graniţă mai sunt doar 10 kilometri până la destinaţie.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri