Printre tonele de gunoi produse zilnic în România se strecoară cantități deloc de neglijat de obiecte care îi pot afecta pe cei care intră în contact cu ele.
"Pentru a vedea ce obiecte periculoase sau poluante aruncă populația în pubele din zonele locuite am făcut un experiment: am luat un costum de protecție și vom analiza în detaliu fiecare obiect care ajunge la coșul de gunoi", spune Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Primul lucru pe care îl observăm este că printre resturile care ajung la tomberon cele mai multe sunt:
"Hârtii, flacoane cele mai multe, plastic, ambalaje; aici avem o baterie care nu ar trebui să fie în coșul de gunoi și chiar medicamente, probabil expirate."
"Tot mai accentuat se simte existența acelor baterii utilizate în uz casnic, chiar seringi mai nou, diferite medicamente expirate și anumite spray-uri", a constatat Ionel Ban, director de producție al firmei de salubritate din Oradea.
Toate acestea îi pot afecta pe oamenii și animalele care intră în contact cu ele.
"Am prins și ace de seringă când mă plimb pe aici pe jos aruncate și i-a intrat câinelui în picior; nu știam de ce schiopătează."
Specialiștii în sănătate publică atrag atenția că deșeurile medicale au un regim special de colectare.
"Nu trebuie aruncate la groapa comună unde se colectează deșeurile menajere, pentru că există risc de contaminarea mediului cu substanțele din aceste medicamente, iar în cazul seringilor sau al deșeurilor medicale tăioase vorbim, în afară de risc infecțios, și de risc de rănire. Medicamentele expirate ar trebui duse la farmacii", a explicat Dorel Tîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
Și bateriile trebuie colectate separat, de firme specializate, din cauza substanțelor toxice pe care le conțin.
"Mercurul, fiind cea mai periculoasă substanță care o conțin aceste baterii, aflat într-o baterie de dimensiune mică poate să polueze 500 de litri de apă sau un metru pătrat de sol pe o perioadă de 50 de ani", spune Loredana Tîrț, purtătorul de cuvânt al APM Bihor.
Consumatorii recunosc că aruncă seringile, medicamentele și bateriile uzate alături de resturile menajere. Motivul: "nu avem alte locuri amenajate."
"- Medicamentele care expiră unde scăpați de ele, unde le aruncați?
- De alea nu știu. La coș... alea, da. Medicamentele, la coș!"
Însă regulamentele de salubritate prevăd obligația de a colecta sperat obiectele poluante și periculoase. În Oradea, nerespectarea acestei sarcini aduce amenzi cuprinse între 300 și 500 de lei pentru persoanele fizice și de până la 1500 de lei pentru firme. Însă aceste sancțiuni sunt rar aplicate.
Așa cum rari sunt cei care separă gunoiul menajer de cel reciclabil, un alt mod prin care poate fi evitată Ajungerea la groapa de gunoi a unor produse periculoase.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi