Sute de poștași din toată țara s-au alăturat protestului început miercuri noaptea la Cluj, iar joi au blocat activitatea în oficii. Nemulțumiți de salarii și condițiile de muncă, angajații au hotărât să nu mai lucreze la ghișee și să nu mai distribuie corespondența după ce negocierile dintre sindicaliști și conducerea companiei au eșuat. Din acest motiv pensiile, ajutorul de șomaj și alocațiile nu sunt distribuite. Proteste au fost și în Maramureș.
Greva spontană a fost declanșată joi dimineață în toate oficiile poștale din Baia Mare. Angajații au venit la muncă, dar au închis ușile de acces și au așteptat un răspuns din partea companiei.
Simona Ciocio, oficiant superior Oficiul Poștal Baia Mare 1: "Compania a refuzat, adică ne-a tot amânat cu solicitările pe care le-am avut legate de salariile, de condițiile de muncă și eu cred că nu ar trebui să fie suprinși de situația în care s-a ajuns."
Ioan Mureșan, oficiant superior Oficiul Poștal Baia Mare 1: "Toate servicile sunt afectate, deoarece au fost oprite centrele regionale de tranzit, astfel coletăria și corespondența nu au sosit în oficii. Nu vor beneficia de serviciile financiare, mă refer la mandatele online, poștale și tot ce înseamnă pensii, șomaj, alocații și ajutor social."
Angajații Poștei Române se plâng și de aparatura cu care sunt nevoiți să lucreze zi de zi. Cele mai mari probleme le au cu imprimantele șI calculatoarele învechite.
"Nu merg, le lipsesc butoanele, chitanțele nu se pot elibera din cauza nefuncționalității, se blochează, de multe ori nu putem să retipărim chitanțele."
Cei care au venit cu treabă la Poștă sunt de acord cu protestul angajaților și se plâng de serviciile oferite de companie.
"Pe undeva e binevenită acţiunea; la cum funcționează sistemul poștal în România, toată lumea e nemulțumită."
Poştaşi sunt nemulțumiți că distribuirea corespondenței se face manual, iar greutatea mare pe care o transportă zilnic le provoacă boli profesionale.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa