Dacă în 2010 suprafața grădinii zoologice nu depășea 3,7 hectare, iar animalele stăteau înghesuite, acum locaţia e complet schimbată. Intrarea se face printr-un sistem cu turnicheți, care contabilizează vizitatorii, iar suprafața totală a grădinii s-a dublat și are 7,5 hectare. Căsuțe de lemn care au rolul de cuști pentru animale, camere de supraveghere în toate spațiile. Sunt doar câteva dintre modernizările pe care le-a suferit zoo din Oradea.
Acest proiect a fost finanțat printr-un parteneriat între Ministerul mediului și Primăria Oradea 75% din fonduri asigurate de Ministerul mediului și 25% de Primăria Oradea. Valoarea totală fiind de 4,5 milioane de euro, plus TVA.
Dan Fechete - executantul lucrărilor
„Ca și realizare a proiectului tehnic noi zicem că această grădină zoologică se situează la standardele cele mai înalte pentru a putea intra în ceea ce specialiștii numesc (nu știu cum îi zice) asociația europeană a grădinilor zoologice"
Acum că spațiile au fost renovate și condițiile în care sunt ținute animalele sunt la standarde europene, administrația grădinii mai are o singură sarcină: să facă rost de 20 de specii de animale, necesare pentru autorizare. Printre animalele exotice se numără pumele, babuini, lemurienii, pelicanii sau tigrii siberieni.
Liviu Andrica - directorul Administrație Domeniului Public Oradea
„Am contactat grădini zoologice din ROmânia și din străinătate pentru a ne sprijini cu animale sălbatice ca să ne îmbogățim colecția pe care o avem. La ora actuală avem în grădina zoologică aproximativ 40% din numărul adăposturilor construite"
Singura modalitate ca Administrația Domeniului Public Oradea să facă rost de aceste specii exotice este să le primească prin donații de la alte grădini zoologice. Asta pentru că animalele sălbatice destinate captivității nu pot fi cumpărate.