Ion Vereş are 64 de ani şi a fost diagnosticat cu diabet de tip II în urmă cu doi ani. Nu are glucometru acasă şi îşi măsoară rar glicemia.
Când mă duc la medicul de familie, de obicei când am o problemă, dar numai pentru glicemie mai rar, cam o dată pe lună. Dacă fac tratamentul nu am probleme."
În aceeaşi situaţie sunt mii de bihoreni care, deşi suferă de diabet, se testează doar ocazional.
În această săptămână la centrul de diabet orice persoană poate solicita testarea gratuită a glicemiei. "Este săptămâna în care le facem glicemiile, gratuit. Îi aşteptăm şi pe diabetici şi pe nediabetici. Mulţi se vor descoperi cu diabet în perioada asta", spune Daniela Mureşan, asistent medical în cadrul Centrului de Diabet din Oradea.
Analiza este importantă pentru că în ţara noastră nu există un screening profilactic care să ducă la identificarea din timp a bolii.
Dr. Amorin Popa, şef Centru de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Oradea: "De obicei, cel puţin după doi-trei ani de la debut identificăm aceşti bolnavi, pentru că manifestările clinice şi glicemia bazală apare cam la doi-trei ani de la creşterea glicemiei după mâncare."
În Bihor sunt peste 30 de mii de bolnavi de diabet, număr care trimite judeţul pe locul doi în ţară din acest punct de vedere.