"Oamenii vin la noi la stand, se iau glicemiile şi tensiunea, iar dacă sunt anumite probleme îi îndrumăm cu sfaturi medicale", susţine Bianca Puşcaş, coordonator de stand.
"M-a ajutat foarte mult ca să văd în ce stare e sănătatea mea."
"Ar fi bine fiecare cetățean să își facă un control în privința diabetului, pentru că întotdeauna este mai bine să fii prevenit decât să afli prea târziu."
Testarea glicemiei şi a tensiunii se face gratuit la Centrul de Diabet din cadrul Spitalului Județean din Oradea.
"Testele sunt gratuite şi suntem aici pentru a-i ajuta pe orădeni să depisteze din timp dacă au diabet sau dacă au hipertensiune", spune Gabriela Lazăr, asistent medical.
Cadrele medicale sunt ajutate de voluntari din cadrul Facultăţii de Medicină din Oradea.
"Am ajutat cu oferirea de informaţii despre diabet, am ajutat cu împărţirea de pliante şi eu zic că ne-am implicat cât am putut să știe oamenii ce se întâmplă și să fie cu toții informaţi", este de părere Horia Jarca, voluntar.
"Percepţia orădenilor este foarte bună. Nu facem altceva decât să încercăm să venim în întâmpinarea celor care, sub o formă sau alta, din cauza diabetului au probleme sau s-ar putea să aibe în cazul în care nu depistează la timp cauza", a declarat Marius Rotar, organizatorul acţiunii.
În Bihor sunt peste 30 de mii de bolnavi de diabet, număr care trimite judeţul pe locul doi în ţară.
Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Gabor Szilagyi, Darius Pop