Voltige-ul își are originea din Roma antică, unde soldații erau pregătiți de mici pentru luptele călare. Ca disciplină sportivă, a apărut între cele două războaie mondiale.
"Dezvoltă un simț de echilibru nemaipomenit. Vorbesc aici despre de a se întoarce pe cal, de a se aluneca de pe cal și aterizează pe două picioare. Când este deja jos calul a fugit, un voltijant ajunge un cal în galop în urmă. Face o săritură și este iarăși pe spatele calului", explică Noemi Boer, inițiatoarea cursului în România.
Acum voltige-ul e practicat în special de cei care vor iubesc călăria. Asta pentru că mișcările sunt cele care pregătesc călărețul să urce pe șa. Exercițiile executate pe spatele calului sunt surprinzătoare, la fel și vârsta de la care se poate face acest sport. La ferma din Atea, cei mai tineri cursanți au 4 ani.
- Sunt exerciții foarte frumoase.
- Care este preferatul tău?
- Steaua", recunoaşte Ana Matuz.
"- Fac voltige de 7, 8 ani și mi se pare și ușor și greu. Depinde de exerciții.
- Care e exercițiul tău preferat?
- Stând în picioare în galop. Mi se pare că zbor", spune Victoria Vișky.
În România voltige-ul a fost adus în 2007 de sătmăreanca Noemi Boer, cea care a şi afiliat acest sport la Federația Ecvestră Română. A făcut asta din dorința de a o sprijini pe fiica sa, Blanka, de patru ori campioană națională la voltige. Tot ea a obținut locul cinci la Campionatele Europene din 2012.
"Am cumpărat o carte. Am citit. M-am uitat acolo. Erau desenate și descrise exercițiile. A exersat acasă pe spatiera canapelei. Mă rog, cum a reușit. Peste patru luni s-a prezentat la primul ei concurs și a luat medalia de aur."
După cinci ani de voltige, Blanka Boer a devenit antrenoare: "Mie mi se pare foarte interesant și mă bucur că pot să lucrez cu copiii și cu caii. Demult mi-am dorit asta"
În prezent, în asociația din județul Satu Mare sunt înscrise 30 de persoane. Cei mai mulți sunt participanți și premianți la concursuri și campionate de voltige.
Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță