"Ceea ce vedeți în spatele meu este apă geotermală care țâșnește din pământ la o înălțime de 3 metri. Din păcate, nu vorbim de un gheizer natural, ca cele din Islanda, ci de o sondă defectă, care nu este reparată de mult timp", a relatat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Situația a fost observată anul trecut, după ce angajații mai multor instituții din Săcuieni - printre care ambulanța și pompierii - s-au plâns primăriei că sistemul de încălzire pe apă geotermală nu mai funcționează cum ar trebui.
"Am făcut o sesizare. Am primit un răspuns că într-adevăr există o scădere a debitelor de apă geotermală, din cauzei unei alte sonde care nu e în jurisdicția lor", susţine dr. Narcisa Maghiar, purtătorul de cuvânt al Ambulanței Bihor.
Aflată în afara localității, pe o pășune, sonda a fost instalată în anii '70 și de la începutul lui 2015 este defectă. Din acest motiv, apa cu o temperatură de 80 de grade tâșnește cu putere și acoperă pășunea din jur. Timp de aproape un an, Primăria din Săcuieni a făcut demersuri pe lângă Agenția Națională a Resurselor Minerale, Garda de Mediu și Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru remedierea situației.
"Fiecare instituție publică a trimis a trimis câte o persoană să fie verificată problema respectivă, dar, din păcate, a trecut aproape un an jumate nu am primit în scris absolut nimic, nici un răspuns", dezvăluie Csaba Beres, primarul din Săcuieni.
"Sonda a fost o sondă defectă, s-a umblat la ea, a fost vandalizată și și-a dat drumul. Suntem o instituție de reglementare și control nu avem deocamdată capacitatea să intervenim", explică Radu Miron, responsabilul ANRM Bihor.
Între timp, mii de metri pătrați de pășune au fost afectați de apa fierbinte. Sunetul puternic făcut de coloana de apă și abur se aude până departe.
"Sunt niște minerale, săruri în conținutul apei; se vede clar că nici iarba nu mai crește unde a intrat apa. Când sunt zile mai senine și fără vânt se aude chiar și până în centrul localității Săcuieni și în satele învecinate", spune Iosif Guba, inspector de protecție civilă la Primăria din Săcuieni.
Specialiștii ANRM spun că defecțiunea poate fi reparată dacă proprietarul terenului pe care se află forajul ar face demersuri pentru valorificarea sondei. În zona Săcuieni mai există trei sonde - amenajate între anii '70 - '80, care sunt întreținute de o firmă care a concesionat puțurile pentru a furniza apă geotermală.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță