Giorgiana are 24 de ani şi a absolvit şcoala sanitară postliceală în urmă cu un an. A lucrat doar o scurtă perioadă în domeniu, în România, dar acum este decisă să plece în Germania.
"E un avantaj că nu ţi se cere limba şi poţi lucra mai uşor dacă nu ai nevoie de limbă. Vreau să mă duc să văd cum e, să fiu sigură dacă merită să rămân sau nu."
Oferta a ajuns în România prin reţeaua Eures, care permite libera circulaţie a forţei de muncă în spaţiul economic european. Sunt disponibile 50 de locuri, dar există semnale că acestea vor fi suplimentate.
„Persoanele nu trebuie să aibă experinţă în domeniu, pot să fie chiar absolvenţi ai şcolilor postliceale sau licee sanitare, promoţia 2014 sau cu puţină experinţă, dar nu necesită cunoaşterea limbii germane", explică Simona Burdean, consilier Eures.
Acest fapt reprezintă o premieră pentru Germania, care condiţiona ocuparea unui post de cunoaşterea limbii. Din acest motiv, puţini asistenţi medicali din cele câteva zeci care candidau pentru o slujbă în străinătate reuşeau să se angajeze.
„Sunt persoane care vin să îşi refacă documentaţia a doua oară, a treia oară, ceea ce după aprecierea noastră arată că nu au reuşit să se angajeze într-o primă sau a doua fază", spune Iuliana Busuiog, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali, filiala Bihor.
Dacă semnează un contract de muncă, asistenţii medicali vor urma cursuri de limbă germană plătite de angajator. Asta pe lângă salariul mult mai mare decât în ţară. În România salariul unui asistent medical este de 350 de euro, asta în condiţiile în care Germania oferă de până la şapte ori mai mult pentru aceeaşi muncă prestată.
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în ultimii cinci ani au plecat din ţară aproximativ 20 de mii de asistenţi medicali.
reporter: Laura Breb
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş