Comunicarea datelor personale a fost singurul moment în care candidaţii au interacţionat cu comisia de examen. În rest, au avut de-a face doar cu computerul, obiect cu care s-au obişnuit atât de mult încât a devenit indispensabil pentru cei mai mulţi dintre ei.
Practic, nimeni nu poate să cadă la o astfel de probă. Este și motivul pentru care cei mai mulţi candidați au venit mult mai relaxați. "Este una dintre probele care le place elevilor. Tinerii sunt familiarizați cu tehnica de calcul şi mulți dintre ei petrec ore multe în fața calculatoarelor", explică profesorul Virgil Blage, președintele comisiei de bacalaureat de la Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea.
Elevii au avut 90 de minute la dispoziție pentru a rezolva toate cerințele. Dintre acestea candidații au avut acces la internet doar un sfert de oră. Au răsuflat ușurați după ce au văzut subiectele.
Rezultatul la proba de evaluare a competențelor digitale nu este exprimat prin note sau calificative, ci prin stabilirea unui nivel de cunoștințe în conformitate cu standardele europene. Astfel, candidații sunt catalogaţi drept utilizatori începători, de nivel mediu, avansaţi sau experimentaţi. Pentru liceeni urmează o săptămână de foc cu trei examene scrise. Primul dintre acestea, la limba și literatura română, este programat pentru luni, 26 august.