Deşi stau pe un uriaş zăcământ de gaze naturale, estimat la la 500 de milioane de metri cubi, localnicii din Moftin, judeţul Satu Mare, se vor încălzi şi de-acum încolo tot cu lemne. De exploatarea bogăţiei din subteran se va ocupa o companie poloneză. Statul român va încasa bani frumoşi, dar bugetul local nu va primi nimic.
Comuna Moftin este la 26 de kilometri de municipiul Satu Mare. 4300 de suflete numără cele 8 sate. Încă din anii '70, oamenii locului ştiau că localitatea lor este aşezată pe o adevărată mină de aur. Explorările recente au reconfirmat acest lucru.
"Ne aflăm la sonda 1002. Aici va fi punctul de colectare, punctul de măsurare, de curățire a gazului care va fi exploatat. Și de aici va fi dus, pe conductă, la magistrala mare", explică Iosif Merker, viceprimarul comunei Moftin.
În total, trei sonde de extracţie a gazelor naturale pe un perimetru de aproape trei kilometri pătraţi. Serinus Energy, compania controlată de fondul de investiţii polonez Kulczyk Investment, este cea care va face exploatarea în zonă.
"Pe 9 mai 2017 am semnat contractul cu Confind SRL din Câmpina, o companie românească cu experienţă în domeniu, pentru proiectarea, achiziţia de echipamente şi construcţii-montaj a viitoarei unităţi de producţie a gazelor. (…) Preconizăm să începem producţia efectivă în primul trimestru al anului 2018", se arată în răspunsul trimis Digi24 de Calvin Brackman, vicepreşedintele pe relaţii externe şi strategie al companiei Serinus Energy.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare şi-a dat deja acordul, firma poloneză mai are de obţinut doar câteva avize.
"Totul a fost în regulă. Pe noi, ca și specialiști în domeniu și instituție abilitată în reglementare, ne-au convins prin documentația depusă", a precizat Elisabeta Békéssy, directorul executiv al APM Satu Mare.
"Testele efectuate în zonă au identificat un zăcământ de gaze de peste 480 de milioane de metri cubi, altfel spus o bogăție naturală importantă, de pe urma căreia localnicii din comuna Moftin nu vor avea însă nimic de câștigat", a relatat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.
De vină ar fi prevederile legii redevenţei, aflată în prezent în dezbatere publică, care presupune câştiguri însemnate pentru statul român, dar nu şi cei din zonele în care sunt exploatate bogăţiile subterane. Deşi stă pe o uriaşă pungă de gaze, în Moftin oamenii se încălzesc tot cu lemne.
"Asta este... și cu lemnele acum e foarte greu, satul s-a îmbărânit, din păcate", spune un localnic.
"O mică parte, măcar simbolică din redevența pe care o va obține statul român în urma acestor exploatări să revină comunei Moftin pentru investiții, dezvoltări", îşi doreşte altul.
"Este un lucru care ne nemulțumește foarte mult. Ne gândim la o formă prin care să aducem la cunoștința parlamentarilor inițiativa noastră de a modifica până într-un punct această lege", a precizat Gheorghe David, primarul comunei Moftin.
Reprezentanţii companiei Serinus Energy spun, totuşi, că investiţia de la Moftin va aduce beneficii economice importante pentru judeţul Satu Mare.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş