Zoltan Florian este unul dintre ultimii orădeni care a beneficiat de microcipare gratuită din partea Primăriei Oradea. El lucrează ca şi paznic la firma care deţine patrupedele şi a fost trimis de şefi să prindă această ofertă.
"M-am uitat în ziar şi am adus câinii ăştia să îi microcipeze, să fie totul în regulă, are fiecare carnetul lui, n-am probleme cu el."
De săptămâna viitoare, toţi proprietarii de câini care vor să-şi înregistreze animalele vor fi nevoiţi să scoată câteva zeci de lei din buzunar pentru acest serviciu.
"Odată e costul microcipului, care e în jur de 20 de lei, şi manopera pe care primăria a decontat-o cu 15 lei. La liber, fiecare cabinet fixează un preţ pentru acţiunea pe care o face", susţine dr. Aurel Petrehele, medic veterinar.
Microciparea gratuită a câinilor din Oradea a durat exact un an. Autorităţile au luat în evidenţă 12.100 de câini, cu câteva mii mai mult decât au estimat iniţial.
Nu doar persoanele fizice au fost vizate de această campanie, ci şi firmele. Acestea au fost luate la pas de recenzori, care au asigurat acest serviciu gratuit.
După această fază, poliţiştii locali vor putea oricând să oprească pe stradă un proprietar de câine, pentru a identificarea animalului.
"Cetăţenii care vor fi identificaţi pe raza municipiului Oradea cu câini nemicrocipaţi sunt pasibili a fi sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 500 şi 1000 de lei", anunţă Mircea Stejeran, şef servicii publice în cadrul Primăriei Oradea.
Medicii veterinari incluşi în programul de microcipare gratuită estimează că în Oradea în jur de 500 de câini n-au fost încă microcipaţi.
reporter: Edina Szomoru
operator: Róbert Rézműves