Cristian Oltean este unul dintre norocoşii care nu au fost nevoiţi să se despartă de toţi cei dragi. Originar din judeţul Mureş, bărbatul lucrează de opt ani la o firmă de construcţii în Italia. Locuieşte în Peninsulă împreună cu soţia lui şi cu fiica lor, care s-a născut în Italia. Cu restul
familiei se întâlneşte doar odată pe an.
"Mă întorc odată pe an în concediu, şi pe urmă, după 2-3 săptămâni, ne întoarcem la locurile de muncă. Şi asta pentru că, din păcate, în România un trai decent nu se poate avea", spune Cristian Oltean.
"E altfel în Occident, muncitorul e respectat. În România nu se vede nici luminiţa de la capătul tunelului", îl completează alt român, muncitor în străinătate. Pe lângă respect şi salariul e un motiv puternic pentru românii care aleg să plece spre alte zări: „În România un salariu este de 200 de euro; dincolo este de 1200-1300 de euro."
Zeci de mii de români aleg să vină doar vara acasă, să-i vadă pe cei dragi. Luna august este preferată pentru concedii, așa că majoritatea se pregătește acum de plecare. Pentru a evita aglomerația din vămi, polițiștii de frontieră s-au pregătit din timp.
"Conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a suplimentat personalul care-şi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi a crescut numărul arterelor de control la punctele de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară", precizează comisarul-şef Dan Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Bihor.
Potrivit rezultatelor ultimului recensământ, aproape 2,3 milioane de români au locuri de muncă în străinătate. Cei mai mulți lucrează în Italia, Spania, Portugalia, Franţa şi Germania.