Muzica de calitate a răsunat în boxe seară de seară în Poiana Lupului din satul Gărâna, judeţul Caraş Severin. Aşezaţi pe butuci, spectatorii au îndurat frigul şi au aplaudat reprezentaţiile unor muzicieni de valoare din toată lumea.
"Vin pentru a şasea oară aici, la Gărâna. Aici e locul unde întotdeauna găseşti ceva nou, neaşteptat. De exemplu ce auzim acum - aşa ceva nu găsesc în Germania, pentru că acolo nu vin astfel de artişti. Dar îi găsesc aici."
"Am fost deja a treia seară, mă pasionează jazzul, avem cântăreţi de valoare."
Printre obişnuiţii festivalului este şi Cristian Achim, antrenorul campioanei de baschet a României, CSM Oradea: "Mie îmi place foarte mult, este al şaselea an consecutiv în care vin aici. Din punctul meu de vedere, este o sărbătoare a jazz-ului şi pentru mine personal este o reîncărcare a bateriilor."
Festivalul de jazz de la Gărâna a început acum 19 ani într-o curte a singurei pensiuni de atunci. Câţiva muzicieni din Timişoara au cântat atunci în hanul La Răscruce pentru turiştii veniţi peste weekend. Aşa a luat naştere o mişcare culturală care în România a făcut pentru jazz ceea ce festivalul Enescu a făcut pentru muzica clasică.
"Este un festival exotic: să aduci un arsenal de instrumente, să pui lumea să se aşeze pe buşteni ca să vadă un concert", spune Marius Giura, directorul Festivalului de Jazz de la Gărâna.
"Am avut mereu invitaţi din străinătate sau muzicieni foarte buni din România. Astfel că relaţia noastră cu acest festival este de lungă durată şi sperăm să fim productivi şi să dureze", susţine Johnny Bota, Bega Blues Band
Festivalul de jazz de la Gărâna a însemnat enorm pentru turismul din munţii Semenic. Zeci de pensiuni au apărut în ultimii 20 de ani, majoritatea în case vechi, recondiţionate. La începutul anului, Sorin Minda a renunţat la un job în vânzări şi s-a mutat cu familia în vârful munţilor Semenic. La peste 1400 de metri administrează o cabană ridicată în acum şapte decenii.
"Lumea stă seara la festival, dar ziua cutreieră să vadă. Şi toată lumea e puţin stupefiată de faptul că nu e promovată zona şi nimeni nu ştie nimic. Dacă ştiţi cascada Bigăr, care a ieşit cea mai frumoasă din lume într-un articol şi lumea vine să o vadă. Era o cascadă părăsită."
Pentru că festivalul de jazz a ajuns la ediţia a XX-a, organizatorii au decis să prelungească programul până luni seara. Atunci toată lumea îl aştepta pe Jack de Johnette, un baterist de peste 70 de ani, care în trecut a cântat inclusiv cu Miles Davis.
"Unul dintre cei mai importanţi baterişti din istoria jazz-ului, membru de 30 de ani în cel mai important grup de jazz al lumii, Keith Jarret Trio", îl prezintă directorul Festivalului de Jazz de la Gărâna.
Ediţia 2016 a festivalului de jazz de la Gărâna s-a încheiat, însă organizatorii o pregătesc deja pe cea de anul viitor.
Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Bogdan Băcilă