Pe măsură ce săpăturile înaintează în centrul Oradei, apar la lumină vechi ziduri, îngropate la peste un metru și jumătate adâncime. Sunt zidurile unor foste clădiri, spun specialiștii.
"Nivelul de călcare nu era cu mult mai jos, dar depunerile cele mari sunt făcute între Evul Mediu și epoca modernă. Au acoperit vechile construcții, iar unele dintre ele, pivnițele în primul rînd nu au mai fost astupate. S-a construit pe vechile clădiri de început de secol al XIX-lea", explică arheologul Doru Marta.
Ultimul descoperit este un puț de apă, cu diametru de cinci metri, în apropierea pasajului Vulturul Negru.
"Era împrejmuit de cărămidă albă veche lucrată acum aproximativ 100 de ani. Puțul are aproximativ 10 metri adâncime, el aparține de clădirea Vulturul Negru, dar nu se regăsește în extrasele CF", susţine Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Descoperiri importante au fost făcute și în Cetatea din Oradea. Odată cu începerea celui de al treilea proiect de restaurare a fortăreței, specialiștii își propun să scoată la iveală vestigiile istorice. Arheologii au aflat şi cum erau folosite vechile cazemate de apărare a cetății. În cele de mari dimensiuni, cum este Bastionul Roșu, erau plasate 9 tunuri. Cazemate mai mici erau folosite pentru supravegherea fiecărei laturi a fortăreței.
"Acestea cu ferestre sunt cazemate în care erau plasați militarii din garnizoana de apărare a cetății cu arme de foc, specifice secolelor al XVI-lea și al XVII-lea", susţine Dumitru Noane, consilier al biroului de administrare a Cetății Oradea.
Lucrările de reconsolidare a zidurilor Cetății Oradea vor fi gata în 2020, spun administratorii cetății.
Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Gabor Szilagyi, Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboş